Dug od 14,9 miliona eura stiže na naplatu za mjesec i po

Dodajte komentar

Novo Ministarstvo finansija u narednim mjesecima čekaju obaveze po osnovu emitovanih državnih zapisa. Sredinom januara naredne godine dospijeva na naplatu 14,9 miliona eura, koje je 15. jula ove godine pozajmio državi Fond za zaštitu depozita (FZD). To se može zaključiti na osnovu podataka Centralne banke (CBCG) i Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD), piše Dan.

Nakon što Ministarstvo finansija isplati u januaru uzeti novac sa kamatom, nova naplata državnog duga čeka nas u februaru. Tako 16. februara dospijeva na naplatu i pet miliona eura pozajmljenih u avgustu ove godine preko državnih zapisa, ali i još 6,8 miliona 24. februara, koje su takođe uzete u avgustu ove godine.

Dan je početkom oktobra ove godine objavio da je Fond za zaštitu depozita (FZD), n ačijem je čelu direktor Predrag Marković, kupio od aprila do septembra državne zapise vrijedne 31,7 miliona eura, čime je Ministarstvu finansija pozajmio novac za finansiranje tekućih obaveza. To su pokazali podaci koje je obradila Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije LUPA.

Tokom ove godine održano je ukupno osam aukcija državnih zapisa, od kojih je prva organizovana 13. januara. Tada je prodato 14,9 miliona eura državnih zapisa.

Krajem aprila Ministarstvo finansija je organizovalo četvrtu aukciju državnih zapisa. S obzirom na to da nije bilo zainteresovanih koji bi kupili državne zapise, pojavio se FZD, koji je, kako aukcija ne bi propala, kupovinom tada svih državnih zapisa pozajmio državi 15 miliona eura.

Interesantno je da je ta aukcija održana nešto više od mjesec nakon što je u Crnoj Gori i zvanično proglašena epidemija virusa korona. Pozajmljeni novac, uz kamatu, Ministarstvo finansija je vratilo Fondu 29. oktobra, kada je evidentiran datum dospijeća.

Peta aukcija državnih zapisa organizovana je 15. jula. Tada je FZD ponovo otkupio državne zapise u vrijednosti od 14,9 miliona eura, kako bi pomogli državi da izmiri tekuće obaveze.

Mjesec kasnije, 17. avgusta, organizovana je i šesta aukcija, na kojoj se konačno pojavio kupac van državnog sektora Hipotekarna banka, koja je otkupila 100 odsto državnih zapisau vrijednosti od pet miliona eura.

Istog mjeseca održana je i sedma aukcija, gdje je Hipotekarna banka kupila većinu, odnosno 73,53 odsto državnih zapisa, vrijednih pet miliona eura, dok je FZD otkupio 26,47 odsto ili 1,8 miliona.

Osma aukcija održana je 28. oktobra ove godine i prema podacima CKDD državni Fond za zaštitu depozita tog dana otkupio je od Ministarstva finansija državne zapise u vrijednosti od 15 miliona eura.

Vraćanje tog pozajmljenog novca datirano je na 29. april 2021. godine.

Od državnih zapisa u 2019. prihodovali 45.607 eura

Osnovna djelatnost Fonda za zaštitu depozita je ostvarivanje zaštite depozita u bankama i obaveza da pri nastanku zaštićenog slučaja (stečaj banke) isplati deponentima garantovane depozite, do iznosa utvrđenog zakonom.

Fond garantuje isplatu garantovanih depozita do iznosa od 50.000 eura po deponentu, po banci, bez obzira na broj i visinu iznosa koje taj deponent posjeduje kod banke nad kojom je otvoren stečajni postupak.

Fond je tokom 2019. godine imao i prihode od investiranja u državne zapise Crne Gore koji su ostvareni u iznosu od 45.607 eura.

Direktor Fonda Predrag Narković krajem septembra ove godine saopštio je za medije da je ta državna institucija u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarila prihode u iznosu od oko 21.8 miliona eura i da trenutno raspolaže sa 84.9 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *