Crni petak: Popusti u prodavnivcama – borba trgovaca s internet kupovinom

Dodajte komentar

Razlog zbog kojeg se u Crnoj Gori, kao i u mnogim drugim zemljama u svijetu, omogućavaju popusti za Crni petak, što je trend koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, rezultat je potrebe lokalnih trgovaca da što bolje pozicioniraju na tržištu na kojem je internet kupovina izbrisala nacionalne granice između konkurenata.

Velike rasprodaje tokom Crnog petka iz godine u godinu postaju sve učestalije i u crnogorskim tržnim centrima, a jedan od ključnih razloga je pokušaj da se ostane konkurentan ponudi koja je dostupna na sajtovima putem kojih sve veći broj naših građana poručuje proizvode, a na kojima dan nakon Dana zahvalnosti cijene budu drastično snižene.

Američki nacionalni praznik Dan zahvalnosti slavi se posljednjeg četvrtka u novembru, a dan kasnije prodavnice postaju preplavljene kupcima. Malo je onih koji do sada nijesu vidjeli makar neki snimak na kojem su prikazani američki potrošači koji se otimaju oko posljednjeg preostalog artikla, kojem je cijena toliko snižena da ne žele da propuste tu priliku. Česte su svađe, tuče, stampeda…

Prilike da ugrabe odlične popuste imaju i oni koji se umjesto gužve u prodavnicama opredijele za opciju da ono što požele naruče putem interneta. Upravo internet je razlog širenja Black Friday trenda po cijelom svijetu – veliki broj trgovačkih lanaca registrovanih u drugim zemljama koji isporučuje robu na tržište SAD takođe nije želio da propusti priliku da nešto zaradi onog dana kada milioni Amerikanaca traže načine da potroše novac. Sa druge strane, te popuste grabe stanovnici štirom planete, čineći „crni petak“ globalnim praznikom za trgovce koji kreiraju najbolje ponude.

Popusti na ovaj dan već godinama unazad vidljivi su i u brojnim prodavnicama u Crnoj Gori. Menadžeri prodajnih objekata navode da je uglavnom riječ o odlukama koje su donijete na nivou brenda, odnosno regionalnog predstavništva kompanije.

„S obzirom na to da je naš butik dio međunarodnog lanca, odluke o popustima donose se na višem nivou i važe za sve poslovnice na ovom tržištu, kako za ovaj dan, tako i za druga sezonska sniženja“, kazala je za Analitiku menadžerka prodajnog objekta u jednom podgoričkom tržnom centru.

Prema njenim riječima, sve veći broj crnogorskih potrošača usvaja naviku da grabi popuste na ovaj dan.

„Iako je kraj mjeseca u pitanju, što za veliki broj potrošača znači i tanji novčanik, vidjeli smo, posebno prošle godine, da je veliki broj građana svjesno čuvao novac baš za ovu priliku, pa smo na kraju novembra mogli da se pohvalimo dobrom zaradom. Mnogi prednost vide u tome da kupovinu novogodišnjih poklona počnu onom zaradom koja im je na raspolaganju u novembru, kako bi decembar bio rasterećeniji i kako bi planiranu nabavku obavili na vrijeme“, ističe naša sagovornica, dodajući da se ove godine, što zbog pandemije, što zbog činjenice da je platežna moć velikog broja građana slabija, ne nadaju ni približno dobrim rezultatima kakvi su ostvareni prošle godine.

Mnogi prednost vide u tome da kupovinu novogodišnjih poklona počnu onom zaradom koja im je na raspolaganju u novembru, kako bi decembar bio rasterećeniji i kako bi planiranu nabavku obavili na vrijeme

Pandemija će, kako očekuju i drugi trgovci s kojima smo razgovarali, uticati na ovogodišnji rezultat kupovine, kako zbog smanjenog broja potrošača koji ulazi u tržne centre, tako i zbog kraćeg radnog vremena propisanog mjerama za suzbijanje virusa. Sa druge strane, internet trgovina u ovoj godini odvija se s poteškoćama, pa veliki broj pošiljki kasni, a pojedini servisi ne dostavljaju proizvode u sve zemlje svijeta. Bez obzira na postojeće okolnosti, razlozi postojanja ovog trenda van SAD upravo su praktične prirode, odnosno nastali su iz potrebe trgovaca da budu što konkurentniji u poređenju sa onim što je potrošačima dostupno na

Odakle naziv Crni petak?

Iako epitet crni navodi na pomisao da je ovaj dan povezan s nekim nemilim događajem, crna boja zapravo u svijetu finansija i trgovine ima pozitivno značenje. Biti „u crvenom“ znači minus, dug, opasnost, a „izaći iz crvenog“ i upisivati brojke u bilans crnom bojom bila je želja svakog trgovca koji bi Dan zahvalnosti dočekao s finansijskim poteškoćama. Izraz Crni petak ranije se koristio da opiše manipulaciju koja se 24. septembra 1869. godine dogodila na tržištu zlata, a koju je suzbio tadašnji američki predjsednik Julisiz Grant. Međutim, ovaj događaj, kako se i na osnovu datuma može vidjeti, nije ni u kakvoj vezi sa danom koji slijedi nakon jednog od najvećih nacionalnih praznika.

Šta je Sajber ponedjeljak?

Sajber ponedjeljak, odnosno Cyber Monday ili, rjeđe, Blue Monday, termin je koji se od 2005. godine koristi da označi ponedjeljak nakon vikenda kojem su prethodili Dan zahvalnosti i Crni petak, a riječ je o danu kada su veliki popusti omogućeni posebno u online prodavnicama. Ideju da ovako nazovu ovaj dan dobila su dvojica marketinških stručnjaka pripremajući kampanju za internet prodavnicu Shop.org promovišući to kao dan koji je najpogodniji za tu vrstu kupovine.

U članku koji je NY Times objavio nakon prvog sajber ponedjeljka 2005. ocijenjeno je da su se nakon Dana zahvalnosti i vikenda milioni Amerikanaca vratili na posao gdje imaju brzu internet konekciju i iz svojih kancelarija krenuli da naručuju sve ono što im se svijdelo tokom Black Friday akcije, ali nijesu uspjeli da kupe.

Kineski uticaj na internet trgovinu

Crni petak već godinama nije jedini potrošački „praznik“ na svijetu. Od 2009. godine kineski gigant Alibaba na svom sajtu za kineski Dan samaca 11. novembar organizuje akcijske ponude sa drastičnim cjenovnim razlikama, nakon čega se sabiraju rezultati, a zarada samo toga dana mjeri desetinama milijardi eura, prenosi Portal Analitika.

Upravo Alibaba, odnosno AliExpress servis koji je namijenjen maloprodaji uspije da se svrsta među omiljene načine kupovine na internetu građana Crne Gore. Iako vrijeme čekanja na isporuku često dugo traje, mnogi korisnici ovog servisa ističu da preferiraju ovaj način kupovine zbog značajno niskih cijena.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *