IBM ukida 10.000 radnih mjesta u Evropi

Tehnološka kompanija IBM planira da ugasi oko 10.000 radnih mjesta u Evropi, u pokušaju da smanji troškove u svojoj filijali usluga koja bilježi spor rast uoči najavljenog dijeljenja kompanije.

Najviše otkaza trebalo bi da bude u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, a smanjenja su planirana i u Poljskoj, Slovačkoj, Italiji i Belgiji, prenosi BizLife.

IBM je najavio smanjenje broja radnih mjesta u Evropi ranije ovog mjeseca tokom sastanka sa evropskim predstavnicima radnika. Nakon ove vijesti dionice IBM-a pale su za 1,6 posto, a ove godine vrijednost akcija kompanije ukupno je pala za 8,6 posto.

– Naše odluke o zaposlenima donose se kako bi pružili najbolju podršku našim kupcima u usvajanju otvorene hibridne platforme u oblaku i AI mogućnostima. Takođe nastavljamo sa značajnim ulaganjima u obuku i razvoj veština za IBM-ove zaposlene, kako bi najbolje zadovoljili potrebe naših kupaca – saopštio je IBM-ov PR.

Najteže će biti pogođeno IBM-ovo naslijeđeno poslovanje sa IT uslugama, koje se bavi svakodnevnim infrastrukturnim operacijama, poput upravljanja centrima za podatke klijenata i tradicionalne podrške informacione tehnologije za instaliranje, rukovanje i popravku opreme.

IBM je u oktobru saopštio da planira da napravi zaokret u poslovanju i usredsredi se na nove jedinice za vještačku inteligenciju i računarstvo u oblaku, za koje se kompanija nada da će uticati na rast prihoda.

Check Also

Rubini: Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen

“Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen”, napisao je u nedelju u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.