IBM ukida 10.000 radnih mjesta u Evropi

Tehnološka kompanija IBM planira da ugasi oko 10.000 radnih mjesta u Evropi, u pokušaju da smanji troškove u svojoj filijali usluga koja bilježi spor rast uoči najavljenog dijeljenja kompanije.

Najviše otkaza trebalo bi da bude u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, a smanjenja su planirana i u Poljskoj, Slovačkoj, Italiji i Belgiji, prenosi BizLife.

IBM je najavio smanjenje broja radnih mjesta u Evropi ranije ovog mjeseca tokom sastanka sa evropskim predstavnicima radnika. Nakon ove vijesti dionice IBM-a pale su za 1,6 posto, a ove godine vrijednost akcija kompanije ukupno je pala za 8,6 posto.

– Naše odluke o zaposlenima donose se kako bi pružili najbolju podršku našim kupcima u usvajanju otvorene hibridne platforme u oblaku i AI mogućnostima. Takođe nastavljamo sa značajnim ulaganjima u obuku i razvoj veština za IBM-ove zaposlene, kako bi najbolje zadovoljili potrebe naših kupaca – saopštio je IBM-ov PR.

Najteže će biti pogođeno IBM-ovo naslijeđeno poslovanje sa IT uslugama, koje se bavi svakodnevnim infrastrukturnim operacijama, poput upravljanja centrima za podatke klijenata i tradicionalne podrške informacione tehnologije za instaliranje, rukovanje i popravku opreme.

IBM je u oktobru saopštio da planira da napravi zaokret u poslovanju i usredsredi se na nove jedinice za vještačku inteligenciju i računarstvo u oblaku, za koje se kompanija nada da će uticati na rast prihoda.

Check Also

Kineska spoljna trgovina motor ekonomskog oporavka sveta

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene Kine tokom prošle godine dostigla je rekordno visoku vrijednost, pokazao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *