Hrvatska zvanično u recesiji: BDP pao za 10 posto

Dodajte komentar

Hrvatska ekonomija pala je u trećem tromjesečju 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je ponajviše posljedica pada potrošnje građana, no pad je manji u odnosu na rekordnih 15 posto u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10 posto na godišnjem nivou.

Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 10,4 posto, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 9,5 do 11 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako je ekonomoija pala na godišnjem nivou, što znači da je uronilo u prvu recesiju od 2014. godine.

Ipak, pad u trećem tromjesečju manji je nego u drugom, kada je ekonomoja zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa, potonula rekordnih, prema revidiranim podacima, 15,4 posto.

Realni pad BDP-a od 10 posto drugi je najveći realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromjesečna procjena BDP-a, navodi se u izvješću DZS-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *