Francuska predlaže sankcije Turskoj: Na meti brodarstvo, bankarstvo i energetika

Francuska predlaže da EU sljedećeg mjeseca uvede sankcije Turskoj ali tek treba da dobije podršku vlada zemalja EU pored Grčke i Kipra, kažu francuski zvaničnici.

Pariz navodi da turski predsjednik Tajip Erdogan nije poslušao upozorenja lidera EU 1. oktobra da se povuče u sporu oko istraživanja gasa u Sredozemlju ili da se suoči sa posljedicama.

Francuska nije izradila detaljni plan sankcija, ali diplomate kažu da bi mjere pogodile tursku ekonomiju, vjerovatno u brodarstvu, bankarstvu i energetici, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Evropski parlament danas zatražiti sankcije, osuđujući Erdoganovu posjetu početkom ovog mjeseca otcijepljenim kiparskim Turcima na sjeveru Kipra.

Francuska se takođe sukobljava sa Turskom zbog konflikta oko Nagorno-Karabaha. Pariz je, naime, optužio Ankaru za podsticanje krize na Kavkazu, što ta zemlja odbacuje.

“Turska zna šta treba da uradi”, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan ove sedmice na francuskom parlamentarnom saslušanju pod nazivom: „Suočavanje ili saradnja, na njima je”.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je EU zbog razgovora o sankcijama, rekavši da takva rasprava nije bila korisna.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *