ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi

Korona-recesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz podršku Evropske centralne banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uslove za izlazak iz krize, upozorio je italijanski guverner Fabio Panetta.
ECB mora zadržati troškove zaduživanja na superniskom nivou kako bi vlade potrošnjom mogle utabati put izlasku iz recesije koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa, izjavio je za portugalski list Expresso guverner Panetta, član upravnog odbora ECB-a.

“Povoljni uslovi finansiranja stvaraju najbolje okruženje za efikasnu fiskalnu politiku koja stvara uslove za privatni sektor, omogućujući mu da u potpunosti iskoristi povoljne uslove finansiranja, kreirane našim mjerama”, citira Expresso Panettine riječi.

ECB je već najavio da će na sjednici u decembru dodatno ublažiti monetarnu politiku, naznačivši da će vjerovatno posegnuti za pojačanim otkupom imovine i dodatnim instrumentima jačanja likvidnosti.

“Možemo još puno toga učiniti kombinacijom naših programa otkupa imovine i našim mjerama podrške finansiranju realne ekonomije kroz banke i tržišta obveznica”, ustvrdio je.

Ne treba sumnjati da je ECB spreman da preduzme konkretne mjere, naglasio je.

Check Also

150 hiljada vakcina stiže u Crnu Goru

Crna Gora je potpisala predugovor sa Kinom na osnovu kojeg će 150.000 vakcina stići u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *