Merkel: Teška zima je pred nama, ali i ona će jednom proći

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od 2. svjetskog rata.

“Pred nama su iznova, bez sumnje, teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći”, rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Bundestagu i objašnjavajući najnovije mjere u borbi protiv koronavirusa.

Ona je pozvala na solidarnost građana.

“Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize”, rekla je Merkel.

‘Borba protiv pandemije najveći izazov od 2. svjetskog rata’

Ona je borbu protiv pandemije koronavirusa još jednom okarakterisala kao “najveći izazov od Drugog svjetskog rata”, i to ne samo za Njemačku, nego i za Evropsku uniju ali i čitav svijet.

S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka vjeruje da bi sadašnje mjere ograničenja kontakata mogle biti produžene i na januar.

Ona je rekla kako velike nade polaže u vakcinu i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

“Vakcine neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela”, rekla je Merkel te je još jednom pozvala građane da upotrebljavaju zvaničnu aplikaciju za praćenje pandemije.

Mjere produžene, okupljanja do pet osoba, za Božić 10

Merkel se u ime savezne vlade obratila Bundestagu dan nakon što je sa saveznim pokrajinama dogovoren novi paket mjera u borbi protiv pandemije. Mjere predviđaju produženje zatvaranja, uvedeno početkom studenog, koje se odnose na zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana.

Uz to su još uvedene i mjere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalnu površinu za mušterije u maloprodaji.

Mjere okupljanja, koje sada dopuštaju najviše pet osoba iz dva domaćinstva, tokom božićnih praznika će biti povećane na deset osoba iz više domaćinstava.

Merkel je nove mjere i produženje starih opravdala još uvijek visokim brojem novozaraženih. Ona je ukazala na to da je krivulja rasta broja novozaraženih ublažena, ali ne dovoljno.

“To je tek prvi uspjeh, ali ne i trajni uspjeh”, rekla je Merkel. Cilj mjera je spuštanje vrijednosti incidencije ispod 50. U mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je trenutno preko 200.

Moguća i zabrana zimskog turizma

Njemačka kancelarka je najavila da će se njena vlada založiti za zabranu zimskog turizma do 10. januara, ali je rekla da bi to moglo biti “teško” s obzirom na gledište Austrije po tom pitanju.

Opoziciona desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) kritikovala je nove mjere savezne i pokrajinskih vlada te je kancelarki zamjerila da se mjere opet donose u uskom krugu “iza zatvorenih vrata”.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je prije svega upozorila na posljedice produljenja zatvaranja na ekonomiju.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *