Lozinke koje hakeri najlakše otkriju

Nakon analize više od 275.000.000 lozinki koje su procurile u hakerskim napadima tokom 2020. godine, kompanija NordPass je otkrila koje šifre su korisnici najčešće upotrebljavali. Ispostavilo se da, kao i ranijih godina, za mnoge od tih lozinki hakerima ne bi trebalo više od nekoliko sekundi da ih otkriju.

Samo 44 procenata ukradenih šifri je bilo jedinstveno, dok su se sve ostale ponavljale od nekoliko desetina, pa do nekoliko miliona puta, piše PC Press.

Sa izuzetkom šifre „picture1“, koja je brute-force metodom otkrivena za oko tri sata, sve ostale šifre sa Top 10 liste najgorih lozinki, otkrivene su gotovo trenutno upotrebom skripti sa rečnicima, ili jednostavnim ljudskim pogađanjem.

Istraživanje je pokazalo da većina korisnika još uvjek zazire od sigurnih lozinki koje će biti teške za otkrivanje, ali i za pamćenje. Umjesto toga, odlučuju se za jednostavne izraze koji su lako predvidivi, kao što su „football“, „iloveyou“, „letmein“, ili „pokemon“.

NordPass je naveo da prilikom odabira šifre treba izbjegavati šablone, kao što su slova ili brojevi postavljeni jedni pored drugih na tastaturi. Dodavanje velikih slova ili brojeva na neočekivana mjesta, takođe dosta pomaže prilikom generisanja sigurnijih šifara. A stvar koju nikako ne treba upotrebljavati su imena bliskih ljudi ili datumi rođenja.

U krajnjem slučaju, ako ne možete da zapamtite kompleksne lozinke, razmislite o upotrebi password locker-a.

Check Also

Odbor direktora EPCG: Do 10. februara odlučićemo kada će biti skupština akcionara

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore zakazaće skupštinu akcionara do 10. februara. To je saopšteno nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *