Grupa Mercator povećala prihode u poređenju s prošlom godinom

Prihodi Mercator Grupe u prvih devet mjeseci 2020. porasli su za 2,1% u odnosu na isti period prethodne godine i dostigli 1,6 milijardi eura.

Prihodi grupe u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo porasli su za 3,9% na 1,3 milijarde eura, dok je BITDA u tom razdoblju iznosio 126,3 miliona eura.

U razdoblju od 1. do 9. 2020. godine, Grupa Mercator smanjila je neto finansijski dug na odnos EBITDA za dodatnih 11,6%, odnosno za 2,7% nakon prilagođavanja za učinak računovodstvenog standarda MSFI 16.
Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić s tim u vezi naglašava:

-Odgovornom i pravovremenom pripremom za korona krizu, a posebno sistemskim prilagođavanjem svim trenutnim izazovima, Mercator Grupa uspjela je da osigura rast prihoda i učvrsti  temelje za daljnji razvoj Mercator Grupe. Uprkos zatvaranju određenih aktivnosti i svim negativnim efektima zdravstvene krize na svim tržištima, Mercator Grupa je u posljednjih devet mjeseci nastavila da ostvaruje sve ključne poslovne i strateške ciljeve, a što je najvažnije, isporučili smo nesmetanu ponudu i široku ponudu tokom ovog perioda.

Odnos između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA-e, koji je iznosio 6,0 u istom periodu prethodne godine, znatno je poboljšan. Na dan 30. septembra 2020. iznosio je 5,3, što predstavlja poboljšanje od 11,6%.

-Bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa Covid-19, Mercator Grupa nastavila je sa svim aktivnostima ključnim za njen dalji i dugoročno uspješan razvoj. S tim u vezi, nastavak projekta izgradnje novog logističko-distributivnog centra u Ljubljani te proširenje i ažuriranje poslovne mreže Mercatora glavni su prioriteti, saopšteno je.

Check Also

Odbor direktora EPCG: Do 10. februara odlučićemo kada će biti skupština akcionara

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore zakazaće skupštinu akcionara do 10. februara. To je saopšteno nakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *