Grupa Mercator povećala prihode u poređenju s prošlom godinom

Prihodi Mercator Grupe u prvih devet mjeseci 2020. porasli su za 2,1% u odnosu na isti period prethodne godine i dostigli 1,6 milijardi eura.

Prihodi grupe u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo porasli su za 3,9% na 1,3 milijarde eura, dok je BITDA u tom razdoblju iznosio 126,3 miliona eura.

U razdoblju od 1. do 9. 2020. godine, Grupa Mercator smanjila je neto finansijski dug na odnos EBITDA za dodatnih 11,6%, odnosno za 2,7% nakon prilagođavanja za učinak računovodstvenog standarda MSFI 16.
Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić s tim u vezi naglašava:

-Odgovornom i pravovremenom pripremom za korona krizu, a posebno sistemskim prilagođavanjem svim trenutnim izazovima, Mercator Grupa uspjela je da osigura rast prihoda i učvrsti  temelje za daljnji razvoj Mercator Grupe. Uprkos zatvaranju određenih aktivnosti i svim negativnim efektima zdravstvene krize na svim tržištima, Mercator Grupa je u posljednjih devet mjeseci nastavila da ostvaruje sve ključne poslovne i strateške ciljeve, a što je najvažnije, isporučili smo nesmetanu ponudu i široku ponudu tokom ovog perioda.

Odnos između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA-e, koji je iznosio 6,0 u istom periodu prethodne godine, znatno je poboljšan. Na dan 30. septembra 2020. iznosio je 5,3, što predstavlja poboljšanje od 11,6%.

-Bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa Covid-19, Mercator Grupa nastavila je sa svim aktivnostima ključnim za njen dalji i dugoročno uspješan razvoj. S tim u vezi, nastavak projekta izgradnje novog logističko-distributivnog centra u Ljubljani te proširenje i ažuriranje poslovne mreže Mercatora glavni su prioriteti, saopšteno je.

Check Also

SAD „na autopilotu do inflacije“ zahvaljujući Fed stalnom štampanju novca

Američke Federalne rezerve (Fed) vjeruju da bi ekonomski oporavak zemlje mogao da podstakne privremenu inflaciju, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *