Nova Teslina fabrika baterija u Njemačkoj biće najveća na svijetu

Dodajte komentar

Nova Teslina fabrika, koja se gradi na periferiji Berlina, biće najvjerovatnije najveća fabrika za proizvodnju baterija na svijetu, najavio je izvršni direktor Tesle Ilon Mask. Kompanija planira u fabrici da proizvodi oko 500.000 automobila godišnje.

Mask je govorio na internet video konferenciji o baterijama koju je pripremilo njemačko Ministarstvo ekonomije u sklopu njemačkog predsjedavanja EU. Kako je objasnio, proizvodnja ćelija baterija u novoj fabrici u Njemačkoj, gdje će uglavnom proizvoditi modele 3 i modele y, započeće s kapacitetom od oko 100 gigavat-sati godišnje, a zatim će se ubrzati do 250 gigavat-sati godišnje, piše Seebiz.

Kad to postignu, Mask “s priličnom sigurnošću” tvrdi da će to biti najveća fabrika ćelija na svijetu.

Fabrika nedaleko od Grüneheidea biće prva Teslina fabrika koja proizvodi baterije i automobile. Kompanija proizvodi baterije u Nevadi u SAD-u, a automobile sklapa u Fremontu i Kaliforniji.

Govoreći na konferenciji, Mask je najavio i nove, kompaktnije modele dužeg dometa, koji će biti posebno ciljani na evropsko tržište. Nije predvidio kada bi novi modeli mogli da izađu na tržište.

U septembru je Mask najavio da će se razvoj u sljedeće tri godine fokusirati na znatno jeftinije baterije i električne automobile za 25.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *