Najveći kompjuterski čip na svijetu simulira budućnost “brže od realnog vremena”

Dodajte komentar

Cerebras CS-1 stručnjaci opisuju kao “najmoćniji kompjuterski sistem opremljen vještačkom inteligencijom na svjetu”

Nedavno sprovedeno testiranje najvećeg kompjuterskog čipa na svijetu je pokazao da je on u stanju da predvidi šta će se dogoditi u budućnosti “brže nego što su zakoni fizike u stanju da dođu do istog rezultata”.

Cerebras CS-1, koji se sastoji od 1,2 triliona tranzistora, obavljao je operacije čak 200 brže od superkompjutera koji se koriste za simulacije procesa sagorijevanja u elektronskim postrojenjima. Njegov broj tranzistora 22 puta je veći od najnovijih Nvidia, konstruisnih za upotrebu u superkompjuterima.

Čip površine 462 kvadratna centimetra pokazao se toliko moćan u analiziranju miliona različitih varijabli, da je u stanju da proračuna šta će se desiti brže nego u realnom vremenu, piše Independent.

Razvijen od strane Nacionalne tehnološke laboratorije Ministarstva za energetiku SAD, Cerebras CS-1 je opisan kao “najmoćniji kompjuterski sistem opremljen vještačkom inteligencijom na svijetu”.

Velika snaga ovog čipa biće upotrebljena za treniranje neuralnih mreža i izvođenje zahtjevnih simulacija različitih scenarija iz realnog svijeta, kao što je npr. simulacija najboljeg načina slijetanja helikoptera na brodsku palubu u odnosnu na vazdušne struje oko rotora.

Jedna od takvih simulacija će se odnositi na predviđanje razvoja gradova budućnosti.

Iz Cerebrasa najavljuju da već rade na još snažnijem čipu, koji će imati 2,6 triliona tranzistora, što bi mu omogućilo izvođenje još složenijih simulacija.

(Telegraf)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *