Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija Republike Srbije saopštilo je da se Srbija danas, nakon sedam godina pauze uspješno vratila na dolarsko tržište hartija od vrijednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

Nakon prezentacije ostvarenih makroekonomskih rezultata Srbije pred međunarodnom investicionom javnošću, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi u ovoj godini, kao i najvećim očekivanim rastom u sljedećoj, danas se pristupilo prikupljanju ponuda za novu emisiju obveznica u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ostvarena tražnja od preko šest milijardi dolara, što je pet puta više od ponudjene vrijednosti emisije, koju je iskazalo 200 respektabilnih, prije svega američkih i britanskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka.

„Sve to pokazuje veliko poverenje investitora u reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije u oblasti ekonomije i javnih finansija“ rekao je Siniša Mali.

Nove desetogodišnje obveznice su emitovane u iznosu od 1,2 milijarde američkih dolara po prinosu od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u eurima, nakon realizacije hedžing transakcije, od 1,066 odsto. Ostvarena stopa je sedam puta niža od stope prethodno izdatih obveznica iz 2011. godine, što je ujedno i bio cilj nove emisije. Obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi.

„Iskoristili smo povoljne uslove, najbolje u ovoj godini, kako bismo još jednom izašli na međunarodno finansijsko tržište i skuplji dug zamijenili mnogo jeftinijim. Takođe, ovo je najmanja kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala, bolja čak i od emisije obveznica iz juna i novembra 2019. godine u vremenu značajno stabilnijih tržišnih uslova“, rekao je ministar finansija.

On je dodao da se sredstvima nove emisije otplaćuje 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 milijardi dolara koliko dospeva u septembru 2021. godine, navedeno je u saopštenju.

„Na ovaj način Srbija je uspjela da veći dio obveznica prijevremeno otplati još ove godine, uštedi na otplati kamata sljedeće godine i tako smanji ukupne potrebe za finansiranjem u 2021. godini, kako bismo što snažniji i spremniji dočekali narednu godinu“, istakao je Mali.

(Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *