Priliv stranih investicija 506,8 miliona, odliv 161,4 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u septembru je iznosila 345,4 miliona eura, što je 52,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,4 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 19,7 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 141,7 milion eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 164,3 miliona eura, što čini 32,4 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 72,4 miliona eura, a u preduzeća i banke 91,9 milion eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 311,9 miliona eura, što je 32,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.