Prihod od stranih turista manji za 880 miliona

Dodajte komentar

Prihod Crne Gore od inostranih turista od početka ove godine do kraja septembra iznosio je 100 miliona eura, dok je u istom periodu lani vrijedio 978 miliona, pokazuju novi podaci CBCG o platnom bilansu sa inostranstvom.

Inostrani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga koji, prema metodologiji Uprave za statistiku Monstat, čini trećinu vrijednosti bruto-domaćeg proizvoda.

Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto. To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP-a.

Izvoz usluga za ovih devet mjeseci bio je 491 milion eura, dok je prošle godine za isti period vrijedio milijardu i po.

Crna Gora zbog velikog uvoza roba jedino u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar),ima pozitivnu stavku kod salda roba i usluga upravo zbog većeg prihoda od stranih turista.

Lani je za ova tri mjeseca izvezeno roba za 120 miliona, a usluga za 927 miliona, dok je istovremeno uvoz roba vrijedio 690 miliona eura i usluge 178 miliona. Tako da je ukupan saldo bio pozitivan za 179 miliona.

U trećem kvartalu, koji nosi crnogorsku ekonomiju, izvoz roba vrijedio je 97 miliona eura a usluga 201 milion, dok je uvoz roba bio 510 miliona a usluga 111 miliona. Tako da je ukupan saldo sada negativan za 323 miliona eura.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *