Naučnici otkrili kada su oboljeli od Covida-19 najzarazniji

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet sugeriše da asimptomatske osobe mogu virus brže ukloniti iz svog tijela i mogu biti zarazne kraće vrijeme.

Osobe pozitivne na covid-19 najvjerovatnije će biti vrlo zarazne u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje novo istraživanje, ističući potrebu za brzom izolacijom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet takođe sugeriše da asimptomatske osobe mogu virus brže ukloniti iz svog tijela i mogu biti zarazne kraće vrijeme.

U prvom sistemskom pregledu te vrste istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prenosu infekcije koronavirusom.

Istraživači su uporedili svoja otkrića o Covidu-19 s dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumjeli zašto se covid-19 tako brzo širio. Otkrili su da virusno opterećenje (količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije) SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje covid-19) dostiže vrhunac u gornjim dišnim putevima rano u toku bolesti, između pojave simptoma i petog dana, prenosi HuffPost.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *