Srbija: Kreće privatizacija šest velikih državnih firmi

Dodajte komentar
Beograd

Uskoro bi na spisku za postupak privatizacije, pored Petrohemije, mogle da se nađu još pet kompanija u većinskom vlasništvu Republike Srbije, a to su Simpo, Jumko, Lasta, Trajal i MSK iz Kikinde.

To praktično znači da bi narednih mjeseci blizu 6.000 zaposlenih u ovim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika.

U tim preduzećima su u prethodnom periodu aktivnosti oko ovog postupka najviše odmakle pa bi za neke od njih do kraja godine ili pak početkom naredne, mogao da se pokrene postupak promjene vlasnika, dodaje beogradski list.

Drugim riječima, država će pokušati da proda bar neku od 78 firmi, koje su od blizu 600 još ostala pod njenom ingerencijom, i za njih će biti raspisani javni pozivi ili će se pak za neke od njih tražiti strateški partner.

Prema sagledavanju Ministarstva privrede, pored ovih šest preduzeća, u proces privatizacije bi moglo da ide još oko 30 firmi, dok će će se za preostalih 40, najvjerovatnije kupac tražiti iz stečaja.

U ovim firmama smatraju da je njihova prodaja neminovnost ali podsjećaju da bi tokom te transakcije osim o cijeni moralo da se vodi računa i o sudbini zaposlenih što je tim u Ministarstvu privrede, koji je ovaj proces do sada vodio, i uvažavao.

Zaposleni u ovim kompanijama zato se nadaju da će ta logika biti primijenjena i sada jer je riječ o velikim sistemima koji imaju ukupno blizu 6.000 radnika.

Izvor Blica tvrdi da je privatizacija složen proces i da cijena nije jedini parametar za donošenje odluke o prodaji.

Izvor: Blic, B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *