Rusi “reklamiraju” svoju vakcinu: Biće mnogo jeftinija od američke

Cijena ruske vakcine “Sputnjik V” biće mnogo niža od cijena vakcina kompanija Fajzer i Moderna, navodi se na sajtu Sputnjika na Tviteru.

“Objavljene cijene od 19,5 dolara po dozi vakcine Fajzer i 25-37 dolara po dozi vakcine Moderna zapravo znače cijene od 39 i 50-74 dolara po osobi.Jednoj osobi potrebne su dvije doze vakcina Fajzer, Sputnjik V i Moderna. Cijena Sputnjik V biće mnogo niža”, navodi se u saopštenju.

Cijena vakcine biće objavljena sljedeće nedjelje, saopštio je predstavnik Ruskog fonda za direktne investicije.​

Vakcina “Sputnjik V” koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja” dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Širok raspon cijena vakcine – od 3 do 60 dolara

Cijene vakcina protiv kooronavirusa kretaće se između tri i 60 dolara po dozi, piše Glas Amerike. Vakcina kompanije AstraZeneka, “oksfordska vakcina”, koštala bi između tri i četiri dolara po dozi, što je znatno niže nego konkurentske vakcine, a daje se u dvije doze.

AstraZeneka vakcina će, po svemu sudeći, imati najnižu cijenu i vjerovatno da će biti dominantna.

Vakcina Fajzer/Bionteh bi, prema procjenama, bila nešto skuplja i koštala bi oko 16 dolara po dozi, a daje se u dvije doze u roku od 28 dana.

Postoji, međutim, skepticizam prema toj vakcini, ne zbog njenog novog mehanizma djelovanja, već zbog toga što se čuva na minus 70 stepeni, što je logistički zahtjevno i za veće i bogatije zemlje.

Novaksova vakcina bazirana je na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze bi bila oko 16 dolara.

Procjenjuje se da će cijena jedne doze vakcine koju razvija američka kompanija Moderna biti između 50 i 60 dolara.

Kineska vakcina kompanije “Sinovac” košta oko 60 dolara za dvije doze i već se prodaje jer je dobila dozvolu.

Očekivana cijena vakcine Džonson i Džonson bi bila oko 10 eura po dozi. Ova vakcina se bazira na genetički modifikovanom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina AstraZeneke.

Ruska vakcina Sputnjik V će, prema navodima ruskih medija, koštati oko 10 dolara za dvije doze.

Check Also

Cijena brenta ojačala na 56 dolara po barelu

Cijene nafte su blago ojačale danas, zahvaljujući pridržavanju članica grupe OPEK+ dogovora o smanjenju proizvodnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *