Rusi “reklamiraju” svoju vakcinu: Biće mnogo jeftinija od američke

Dodajte komentar

Cijena ruske vakcine “Sputnjik V” biće mnogo niža od cijena vakcina kompanija Fajzer i Moderna, navodi se na sajtu Sputnjika na Tviteru.

“Objavljene cijene od 19,5 dolara po dozi vakcine Fajzer i 25-37 dolara po dozi vakcine Moderna zapravo znače cijene od 39 i 50-74 dolara po osobi.Jednoj osobi potrebne su dvije doze vakcina Fajzer, Sputnjik V i Moderna. Cijena Sputnjik V biće mnogo niža”, navodi se u saopštenju.

Cijena vakcine biće objavljena sljedeće nedjelje, saopštio je predstavnik Ruskog fonda za direktne investicije.​

Vakcina “Sputnjik V” koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja” dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Širok raspon cijena vakcine – od 3 do 60 dolara

Cijene vakcina protiv kooronavirusa kretaće se između tri i 60 dolara po dozi, piše Glas Amerike. Vakcina kompanije AstraZeneka, “oksfordska vakcina”, koštala bi između tri i četiri dolara po dozi, što je znatno niže nego konkurentske vakcine, a daje se u dvije doze.

AstraZeneka vakcina će, po svemu sudeći, imati najnižu cijenu i vjerovatno da će biti dominantna.

Vakcina Fajzer/Bionteh bi, prema procjenama, bila nešto skuplja i koštala bi oko 16 dolara po dozi, a daje se u dvije doze u roku od 28 dana.

Postoji, međutim, skepticizam prema toj vakcini, ne zbog njenog novog mehanizma djelovanja, već zbog toga što se čuva na minus 70 stepeni, što je logistički zahtjevno i za veće i bogatije zemlje.

Novaksova vakcina bazirana je na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze bi bila oko 16 dolara.

Procjenjuje se da će cijena jedne doze vakcine koju razvija američka kompanija Moderna biti između 50 i 60 dolara.

Kineska vakcina kompanije “Sinovac” košta oko 60 dolara za dvije doze i već se prodaje jer je dobila dozvolu.

Očekivana cijena vakcine Džonson i Džonson bi bila oko 10 eura po dozi. Ova vakcina se bazira na genetički modifikovanom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina AstraZeneke.

Ruska vakcina Sputnjik V će, prema navodima ruskih medija, koštati oko 10 dolara za dvije doze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *