Podgorica za par mjeseci dobija još jedan most (video)

Dodajte komentar

Jugozapadna obilaznica, bulevarskog tipa sa mostom, duga je gotovo 3,5 km i vrijednosti je preko 15 miliona eura. Sredstva za njenu realizaciju obezbijeđena su zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Glavnog grada i Međunarodne finansijske korporacije. Radove na ovom projektu izvodi kompanija Bemax.

Osim nesumnjivog saobraćajnog značaja ove saobraćajnice, njen mnogo veći značaj se ogleda u budućem funkcionisanju Sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Na ovoj saobraćajnici, odnosno ispod nje se nalazi čvorište primarnih kolektora koji će odvoditi otpadne vode do budućih postrojenja koje će se graditi u neposrednoj blizini.

Ova zaobilaznica jedan je od pripriteta gradske uprave a jedan od dijelova Jugozapadne obilaznice koja povezuje Petrovački i Cetinjski magistralni put je i most na ovom dijelu.

Inženjer na gradilištu, Ivan Jelovac je u ime konzorcijuma kompanije Bemax i Crnagoraputa istakao da će ukupna dužina mosta sa krilnim zidovima biti 158,8m sa dva raspona od po 75 m. U poprečnom presjeku, most će biti širine 22 m sa četiri saobraćajne trake, razdjelnim pojasom u širini od 4m i obostrano postavljenim trotoarima širine 2m.

– Rasponska konstrukcija mosta je armirano betonska prenapregnuta greda poprečnog presjeka koju nosi 7 parova kablova ovješenih o pilon visine 31 m, koji će biti izgrađen u centralnom razdjelnom pojasu. Obalni stubovi mosta su masivni armirano betonski zidovi, dok je centralni stub kružnog poprećnog presjeka prečnika 5m oslonjen na gredu dimenzija 23×13, visine 3 m na 15 šipova dubine 20 m, prečnika 1,5m – saopštio je Jelovac.

On je dodao da da se trenutno na gradilištu izvode radovi na četvrtom segmentu i da je do sada realizovano oko 75% radova.

– Most će biti opremljen, kako elekto i vodovodnom instalacijom, tako i dekorativnom rasvjetom jer se ovakvi tipovi mostova projektuju kao jedinstven simbol u prostoru, kako danju tako i noću. Svjesni smo važnosti ovog objekta za glavni grad i mi kao društveno-odgovorna kompanija ćemo ga uraditi kvalitetno i u predviđenom roku – zaključio je Jelovac.

Kako izgleda most i trenutno stanje na gradilištu pogledajte na video ispod:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *