Katastrofa austrijskih trgovaca sportske opreme

Dodajte komentar

Vlasnici specijalizovanih prodavnica sportske opreme u austrijskim turističkim središtima sve su zabrinutiji. Čak 40 posto njih strahuje da neće preživjeti zimu. Vlada je stoga otvorenim pismom upozorena na tešku situaciju u kojoj su se našli zbog ograničenja u covid-19. Iznad svega, traže adekvatnu naknadu za gubitak prihoda.

Predstavnici trgovaca sportskom opremom napisali su u otvorenom pismu vladi u Beču da su se našli okrenuti zidu. Oni u turističkim centrima trebali bi ostvariti do 70 posto cjelogodišnjeg prometa u sljedeća četiri mjeseca. Najam skijaške opreme i servis obično tome doprinose 30 posto, ali ti prihodi neće biti dostupni sada i ne mogu se naknadno zamijeniti, napisali su.

Trgovine sportskom opremom, koje su uglavnom u porodičnom vlasništvu u austrijskim turističkim mjestima, uvelike zavise od otvaranja granica i rada žičara. Bez pomoći, njih 40 posto neće preživjeti zimu ili oni više neće moći otvoriti vrata nakon puštanja restriktivnih mjera.

“Stoga je prikladno nadoknaditi gubitak vitalnog dohotka za našu industriju”, izvijestila je u pismu austrijska novinska agencija APA.

Pomoć u obliku naknade za prihod inače je predviđena za trgovinu. Iako se očekuje da će ovo ugostiteljstvo i turizam činiti 80 posto, trgovačke kompanije mogu očekivati pomoć od 20, 40 ili 60 posto manjka prihoda. Prema APA-i, taj je udio za trgovce sportskom opremom postavljen na 20 posto, što, prema potpisnicima pisma, nije dovoljno.

Ovog su vikenda otvoreno pismo napisali i predstavnici Narodne stranke ÖVP iz Donje Austrije, upućeno kompanijama Spar, Lidl i Hofer. Pozvani su da se pridržavaju vladine naredbe da ograniče širenje novog koronavirusa i da u skladu s tim smanje izbor robe u svojim trgovinama.

U svjetlu naglog porasta broja novih infekcija koronavirusom, javni život u Austriji u utorak je gotovo u potpunosti zaustavljen. Jedna od mjera, koja bi trebala trajati do 7. decembra, je zatvaranje svih nebitnih trgovina. Mogu biti otvorene prodavonice koje uglavnom prodaju hranu, ali za njih moraju prodati samo “tipičan set robe”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *