Ekonomija eurozone u septembru bilježi pad, poslovni lideri ipak optimistični

Dodajte komentar

Ekonomske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u novembru pod uticajem obnovljenih protivpandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnoj vakcini protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.

Indeks menadžera snabdijevanja (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u novembru za 4,9 bodova u odnosu na oktobar, na 45,1 bod, procijenila je preliminarno londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti a one više njihov rast.

Prosječne vrijednosti indeksa u oktobru i novembru najniže su od zadnjeg tromjesečja 2012. koje je obilježila dužnička kriza i signaliziraju nagli pad BDP-a, ističu u Markitu.

“Privreda eurozone ponovo je snažno pala u novembru u okruženju obnovljenih nastojanja da se suzbije sve veći broj slučajeva zaraze covidom 19”, konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

“Ponovo je najteže pogođen uslužni sektor, posebno ugostiteljske i kompanije u bliskom kontaktu s klijentima, iako je oslabljenja potražnja uzela danak i na industriji”, dodaje Williamson.

Priliv novih narudžbi u industriji osjetno je oslabio a uslužni sektor bilježio je najveći pad potražnje od maja, primjećuju u Markitu.

Kompanije su zbog oslabljene potražnje pokušavale da susziju prodaju popustima, što je rezultiralo dubljim padom prosječnih prodajnih cijena usluga. Cijene robe umjereno su pak porasle zbog viših cijena inputa, povezanih s većom potražnjom za ključnim sirovinama.

Među ekonomijama obuhvaćenim istraživanjem jedina je svijetla tačka bila Njemačka dok su u Francuskoj aktivnosti pale treći mjesec zaredom, i to najsnažnije od maja, utičući i na rezultat cijele regije.

Poslovni su čelnici ipak optimističniji u prognozama za idućih 12 mjeseci no što su bili u septembru.

“I u proizvodnom i u uslužnom sektoru kompanije iskazuju veći optimizam u očekivanjima za predstojeću godinu, što najvećim dijelom odražava sve izraženije nade da će nove ohrabrujuće vijesti o vakcini omogućiti da se život u 2021. vrati u normalu”, konstatira ekonomist Markita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *