Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica dostigle nove rekorde jer se ulagači nadaju da će se uskoro situacija u svjetskoj ekonomiji normalizovati, s obzirom na napredak u razvoju vakcine protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,55 posto, pa je dostigao istorijski rekord.

Pritom su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,5 i 2 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale, dok se na Tokijskoj berzi zbog praznika ne radi.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će uskoro početi vakcinisanje protiv koronavirusa, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim ekonomijama.

Moncef Slaoui, glavni naučni savjetnik američkog programa za vakcinu protiv covida-19, kazao je u nedjelju da će u SAD-u početi vakcinisanje prije sredine decembra, čim kompanije dobiju odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Kazao je i da se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do svibnja.

To je ohrabrilo ulagače, premda se u mnogim saveznim državama SAD-a i Evrope i dalje bilježe rekordne brojke novozaraženih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *