Svijetu prijeti “dužnički cunami”

Očekuje se da će globalni dug do kraja godine narasti na rekordnih 277 biliona dolara, jer vlade i kompanije nastavljaju da troše kao odgovor na pandemiju Covida-19, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF).

Prema izvještaju IIF-a, organizacije koja okuplja preko 400 banaka i finansijskih institucija širom svijeta, globalni dug ove se godine povećao za 15 biliona dolara na 272 biliona dolara do septembra.

„Postoji značajna neizvjesnost oko toga kako se globalna ekonomija može riješiti dugova u budućnosti bez značajnih nepovoljnih implikacija na ekonomsku aktivnost“, kaže se upozoravajući na „napad dužničkog cunamija“.

U izvještaju se ističe da je među naprednim zemljama dug u trećem tromjesečju narastao iznad 432 posto BDP-a, što je porast od 50 posto u odnosu na 2019. godinu. Sjedinjene Države, koje su primijenile jedan od najvećih podsticajnih paketa na svijetu, činile su gotovo polovinu tog rasta. Ukupni američki dug na putu je da dostigne 80 biliona dolara u 2020. godini, u odnosu na 71 bilion dolara u 2019. godini, navodi IIF a prenosi Russia Today.

Što se tiče eurozone, akcije koje su vlade preduzele dovele su do povećanja javnog duga od 1,5 biliona dolara u istom periodu, da bi dostigle 53 biliona dolara. To je i dalje ispod najvišeg nivoa zaduženosti u regionu koji je iznosio 55 biliona dolara u drugom tromjesečju 2014. godine u vrijeme krize državnog duga.

Prema istraživanju, nivo duga na tržištima u razvoju popeo se na preko 248 posto BDP-a, dok su Libanon, Kina, Malezija i Turska doživjeli najveći rast duga nefinansijskog sektora.

“Brzina akumulacije globalnog duga je bez presedana od 2016. godine. Iako je pandemija dovela do povećanja od 15 biliona dolara, treba imati u vidu i da je nakupljanje duga u protekle četiri godine daleko nadmašilo rast od 6 biliona dolara u prethodne četiri godine”, navodi se u izvještaju IIF-a.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.