Slovenija smanjuje porez na motorna vozila za tri puta

Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema prijedlogu zakona koji je u četvrtak predložila vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad 2 i po litra.Prosječni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 eura smanjiće se na oko 160 eura, kazao je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj.

Tako se tri puta smanjuje porezno opterećenje koje je do sada bilo previsoko, te da je danas običan automobil potrošna roba i potreba, rekao je.

Procjenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021., godišnji prihod države s te osnove, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona, među ostalim zbog manje potrošnje, ali će se poslije povećati.

Sada je osnovna za određivanje poreza prodajna cijena, a ubuduće osnovni kriterijum za poreznu stopu biće ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih gasova, odnosno emisijski standard s obzirom na vrstu goriva, kazao je Šircelj.

Električna vozila biće oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu.

Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtimeri, automobili za sport te interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više djece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste invalidne osobe.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *