Manjak u kasi odavno “oborio” rebalans budžeta

Dodajte komentar

Prihodi državnog budžeta u septembru iznosili su 142 miliona eura i za 40 miliona bili su manji od plana iz junskog rebalansa, a za 24 miliona manji od naplaćenog iznosa u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke.

Rashodi su u istom mjesecu bili 164 miliona eura, za pet miliona manji od plana i za 15 miliona veći nego u septembru prethodne godine.

To znači da je deficit, veći rashodi od prihoda, iznosio 22 miliona eura, što je pokriveno trošenjem depozita iz prethodnog perioda i novim zaduženjima.

Junski rebalans budžeta je odranije “oboren”, odnosno nije ostvaren u odnosu na planirane prihode, projekcije za turizam…, ali nije rađen novi.

Najveći pad bio je u naplati poreza na dodatu vrijednost (PDV) od kojeg su se u državnu kasu slila 44 miliona eura, umjesto planiranih 61,5 miliona. U septembru prošle godine primitak državnog budžeta od ovog poreza iznosio je 70 miliona eura.

Od akciza je naplaćeno 19,8 miliona, plan je bio 24 miliona a prošle godine u istom mjesecu u budžet se od ove dažbine slilo 27,4 miliona eura.

Od donacija i transfera bio je planiran prihod od 25 miliona eura, a stiglo je svega 4,2 miliona.

Vlada je u junu, kada je pravila rebalans, planirala da će u septembru dobiti dio pomoći iz Evropske unije, a donacija od 28 miliona je uplaćena ovog mjeseca.

Od doprinosa na zarade naplaćena su 42,4 miliona eura, što je za milion manje nego u septembru prošle godine, ali i za sedam miliona više od plana iz juna.

Povećana naplata doprinosa dešava se jer korisnici subvencija moraju da plaćaju dugove iz prethodnog perioda, a i zbog toga jer se dio subvencija na zarade zaposlenih vraća u budžet kao prihod od doprinosa.

Rashodi za bruto zarade u septembru iznosili su 40,3 miliona eura, što je za 1,7 miliona više nego u istom mjesecu lani, ali je za milion i po manje od plana iz rebalansa.

Transferi iz budžeta za socijalnu zaštiti vrijedjeli su 46,7 miliona eura, što je za 3,2 miliona manje od plana a za 800 hiljada više nego prošle godine.

Uplate iz budžeta za javni sektor, lokalne vlasti, pojedince i NVO u septembru su vrijedjele 29,9 miliona eura, što je za deset miliona više od plana, a za sedam miliona više nego lani.

Kapitalni izdaci iznosili su 19 miliona, i za milion su bili manji od plana a za 2,6 miliona viši nego u istom mjesecu prošle godine.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *