Hrvat prodaje vazduh u limenci: “Ljekovit, ostrvski – prva liga”

U današnje vrijeme sve više zemalja ima problem sa zagađenjem vazduha, a disanje dodatno otežavaju maske koje nosimo svaki dan zbog epidemije koronavirusa. Ivan Volarić je, međutim, našao način da mnogima olakša disanje. Naime, on prodaje čist, kvalitetan vazduh s hrvatskog ostrva Lošinj – u limenci.

Vazduh s Lošinja pripada prvoj kategoriji po kvalitetu, na šta direktno utiču morska so i minerali iz Jadranskog mora. Ivan kaže da im ovaj vazduh, spakovan u specijalne zaštićene boce, neće trajno rešiti probleme, ali će im makar nakratko olakšati disanje.

Svoju ideju je počeo da realizuje 2016, kada je otvorio “Air Rio”, a prvenstveno je htio da se fokusira na inostrano tržište Kine i Indije, zemalja koje prednjače po broju smrti uzrokovanih zagađenjem vazduha, piše 24sata.hr.

„U Hrvatskoj je čist vazduh relativno normalna stvar, tako da nismo ni svjesni koliko smo srećni i koliko tu činjenicu olako shvatamo“, kaže vlasnik kompanije koja se jedina u Evropi bavi ovim poslom i koja izvozi hiljade bočica pakovanog vazduha, koji se može udisati i preko maske.

Lošinj je, inače, odavno poznat kao ljekovita oaza. Još 1892. proglašen je klimatskim liječilištem, i na ovo ostrvo, čija je tradicija duga 125 godina u liječenju, dolazili su mnogi plemići. Kada je riječ o samom procesu rada, Ivan kaže da je on vrlo složen, te da zahtijeva preciznost.

„Tek kad su svi faktori zadovoljeni (od vlažnosti vazduha, indeksa kvaliteta, smjera vjetra, doba dana i lokacije), lošinjski vazduh se puni specijalnim mobilnim kompresorima, koji, za razliku od klasičnih, zadovoljavaju stroge norme za čistoću vazduha“, navodi Volarić.

Kompresori nisu podmazani uljem i s njima se odlazi na nekoliko tajnih lokacija na ostrvu. Naime, razlika je da li se po vazduh odlazi u 14h ili 19 časova. Pazi se na svaki detalj.

Prikupljeni vazduh se, potom, prebacuje u male limenke, a poklopac je maska koja se podigne, prisloni na usta i nos, te onda udiše. Uzorci se redovno šalju na analizu u Javni zavod “Andrija Štampar”. Ali, osim “Pure air” vazduha u limenci, ova firma ima još jedan proizvod koji privlači pažnju, a to je Oxygen rekreacioni vazduh.

Čistoća ovog vazduha iznosi 99,5 odsto, a prvenstveno je namenjen sportistima. Slični su, ali i različiti. Prvi ima 20,9% kiseonika, a drugi skoro 100 procenata čistog kiseonika s Lošinja.

Kada je riječ o cijenama, “Pure air” se pakuje u limenke različite veličine, pri čemu 2 litre koštaju 45 kuna (3 eura, 5 litara – 70 kuna – oko 9 eura), a sedam litara možete kupiti po cijeni od 80 kuna (oko 12 eura), i ta količina omogućava 120 inhalacija.

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.