Xi Jinping: Kina prelazi na model dvojne cirkulacije

Dodajte komentar
Kineski predsjednik Xi Jinping

Novi kineski model privrednog rasta temeljiće se na tehnološkim inovacijama i internom krugu proizvodnje i potrošnje i istovremenom povećanju uvoza visokokvalitetne robe i usluga, rekao je u četvrtak predsjednik Kine Xi Jinping.

Kina će težiti kvalitetnijem ekonomskom rastu kroz razvojni model “dvojne cirkulacije”, čiji će motor biti tehnološke inovacije, objavio je predsjednik u uvodnom govoru video-linkom čelnicima Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Skup je uvod u virtualni samit o budućnosti međunarodne saradnje, koji će biti održan u petak.

Strategija “dvojne cirkulacije” predviđa naglasak na “domaći promet”, interni ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, potpomognut domaćim tehnološkim inovacijama, i paralelno podsticanje međunarodnog prometa.

“Naš novi obrazac razvoja nije zatvorena domaća cirkulacija, već otvorena paralelna cirkulacija domaćih i međunarodnih tokova koji će se međusobno podsticati”, naglasio je Xi.

“Smanjićemo carine i institucionalne troškove … i proširiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz svih zemalja”, najavio je kineski predsjednik.

Pozvao je na snažniju koordinaciju politike na međunarodnom nivou i ustvrdio da je globalizacija “nepovratni proces”.

Kina neće učestvovati u razdvajanju, naglasio je Xi i dodao da će Peking s više zemalja potpisati sporazume o slobodnoj trgovini i promovisati, kako je ocijenio, “visokokvalitetnu” inicijativu “Jedan pojas, jedan put”.

Na ključnom sastanku u oktobru kineski predsjednik i drugi čelnici predstavili su nacrt novog petogodišnjeg plana i ključne ciljeve u sljedećih 15 godina. Kina bi tako do 2025. trebala ući u grupu država “visokih prihoda” a do 2035. steći status “umjereno razvijene” države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *