Prevare u digitalnom plaćanju porasle tokom pandemije

Rast digitalnih plaćanja tokom pandemije koronavirusa podstakao je prevare širom sveijta u vrijednosti više milijardi dolara, pokazala je studija Javelin Strategy & Research i komapanije SAS.

Istraživano je na koji način su digitalna plaćanja plodno tle za prevare i finansijski kriminal, kao i koji se koraci moraju preduzeti da bi se stanje popravilo.

“Tokom perioda zaključavanja zbog pandemije virusa korona i socijalnog distanciranja, mobilne aplikacije i onlajn kanali pružali su usluge od vitalnog značaja. Potreba za kupovinom preko interneta i beskontaktnim plaćanjem donijeli su rekorde u digitalnoj trgovini”, navodio se u saopštenju SAS-a.

Ocijenjeno je da je ogromna digitalna promjena pružila spas u doba krize, ali da je rast prevara bio 35 odsto.

“Uticaj ovog talasa prevare osjeća se na razne načine zbog ubrzanog širenja primjene digitalnog plaćanja širom svijeta”, rekao je potpredsjednik globalnog odeljenja za prevare i bezbjednost u SAS-u Stju Bredli.

Studija je obuhvatila dvadeset zemalja iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i regiona Azije i Pacifika.

Utvrđeno je da digitalna plaćanja predstavljaju rastući rizik i da, iako se tehnologije plaćanja razlikuju u različitim dijelovima svijeta, trendovi prevara pokazuju značajne sličnosti bez obzira na lokaciju.

“Česte su i prekogranične prevare. Kriminalci dijele informacije brže nego institucije i to im daje prednost”, ukazali su stručnjaci SAS-a i dodali da su digitalne prevare češće i sofisticiranije.

Po njihovoj procjeni, organizacijama koje pružaju finansijske usluge neophodna je složena tehologija i analitičke sposobnosti da bi u realnom vremenu otkrivale pretnje koje se preklapaju.

“Automatske aktivnosti i menadžment predviđanja slučajeva temeljen na vještačkoj inteligenciji i mašinskom učenju mogu da pomognu u smanjenju oslanjanja u praćenju prevara i povećanju efikasnosti”, smatraju stručnjaci SAS-a.

Na virtuelnoj konferenciji “Beyond Tomorrow”, koju organizuje SAS, jedan od ključnih panela 24. novembra biće posvećen pitanjima prevara.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.