Montenegro Airlines u minusu 15 miliona

Dodajte komentar

Montenegro Airlines (MA) imao je na kraju trećeg kvartala minus od 14,99 miliona eura, što je za preko šest miliona više nego u istom periodu lani, saopštili su “Danu iz nacionalnog avio-prevoznika i dodali da pandemi ja ima razarajući uticaj na sve činioce avio-saobraćaja.

– Da bi lakše razumjeli stvari dozvolite jednu regionalnu usporedbu. Kroatia erlajns je za devet mjeseci 2019. imala gubitak 6,5 miliona eura, a ove godine 32,1 milion, iako je Hrvatska imala značajno bolju turističku sezonu nego Crna Gora. Ovo govori o dubini krize koja nas pogađa i odgovoru koji je u našim uslovima bio moguć, kazali su iz Montenegro Airlinesa.

Za devet mjeseci su ostvareni ukupni prihodi od 11,59 miliona eura. Prihodi u istom periodu prethodne godine su iznosili 60,4 miliona, dakle, pad prihoda je 48,81 milion ili 80,81 odsto.

– Uprkos ovako ozbiljnim pokazateljima, borimo se da sačuvamo tkivo nacionalnog avio-prevoznika sredstvai kadrove, koliko je god to moguće u ovim uslovima. Ograničenja i mjere za putovanja utiču na redukovanje tražnje i odustajanja od putovanja, na dcta ne možemo uticati. Trudimo se da budemo fleksibilni, da razumijemo sadašnje potrebe putnika, podstičemo putovanja, izađemo u susret složenim organizacionim zaht jevima putovanja. Odgovorno planiramo letove, da ne rasipamo resurse, a da ipak imamo povezanost sa svijetom i ne iznevjerimo očekivanja društva. U ovom vremenu društvena funkcija nacionalnog prevoznika je najvažnija i mora se taj zadatak,uprkos svemu, izvršavati, naveli su iz MA čiji je predsjednik borda Nikola Vukićević, a izvršni direktor Vlastimir Ristić.

Ukupni rashodi MA za devet mjeseci su iznosili 26,6 miliona.

-U istom periodu prošle godine rashodi su iznosili 69,12 miliona. Dakle, pad rashoda je 61,54 odsto. Pad prihoda nažalost, i pored svih napora, značajno odstupa od pada rashoda. Prvenstveni razlog su osnovna sredstva koja se iznajmljuju ili kreditno otplaćuju, što je veliki teret za kompaniju, pojasnili su iz MA.

Istakli su da im je za savladavanje pos ledica krize izazvane pandemijom potrebna pomoć Vlade.

– Kompanije širom svijeta su dobile višemilionsku pomoć svojih država kako bi se izborile sa razarajućim posledicama korona virusa. Pomoć kompanijama na teritoriji Evrope uglavnom je iznosila od tri do 20 miliona po avionu, i zavisile su od brojnih faktora. Montenegro Airlines trenutno saobraća sa četiri aviona u floti, kazali su iz MA.

U jeku pandemije, kako su naveli, avio-kompanije iz cijelog svijeta primorane su da traže pomoć vlada svojih država.

– Druga opcija je da prizemlje avione, države budu avio-nedostupne, a znamo da bez avio-veza nijedna država ne može. U regionu imamo primjere Srbije i Hrvatske čije vlade čine sve da sačuvaju svoje avio-kompanije, iako imaju odlične autoputeve i mnogo bolju željeznicu od nas. Kriza komercijalne avijacije je toliko velika da ne postoji način da kompanije malih zemalja same prežive. Ako pomoć dobija ” Lufthanza, onda je svakom dobronamjernom jasno. Montenegro Airlines je potreban Crnoj Gori i Crna Gora je potrebna njemu. Jer samo kao državna, subvencionisana kompanija može da opstane. Slovenija se odrekla svoje ” Adrije. Sada Ljubljana ima jedan i li niti jedan let dnevno, a Vlada Slovenije nudi milione eura tuđim kompanijama da obavljaju makar poneki let. Dakle, avijacija malih zemalja se mora finansirati. Samo je pitanje da li finansirati svoju ili tuđe kompanije, zaključili su iz MA.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *