Kako ostati bezbjedan na internetu u doba pandemije COVID-19

Dodajte komentar

Nevladino udruženje „Digitalizuj.Me“, u saradnji sa UNICEF-om i Telenorom, kreiralo je priručnik za adolescente „Bezbjednost na Internetu u doba pandemije COVID-a-19“. Priručnik je besplatan za preuzimanje i dostupan je na sajtu Digitalizuj.Me.

Priručnik „Bezbjednost na internetu u doba pandemije COVID-a-19“ je namijenjen adolescentima i adolescentkinjama koji imaju između 13-19 godina, a u njemu se obrađuju teme kao što su: bezbjednost na internetu, u čemu se razlikuju online i offline komunikacija, šta je to cyberbullying, balansirana upotreba tehnologije kao i fenomen lažnih vijesti. Priručniku je prethodio serijal blog postova i edukativnih video snimaka na temu bezbjednosti na internetu koji su objavljeni na sajtu i YouTube kanalu Digitalizuj.Me, čiji se značajan dio aktivnosti odnosi na edukaciju. Ton, kako članaka, tako i samog priručnika, prilagođen je čitalačkoj publici i bez stručnih pojmova objašnjava sve ono što je potrebno znati kako bi se u svakom trenutku bezbjedno koristio Internet. Takođe, u okviru istog projekta prethodno je organizovano pet onlajn radionica na teme „Balansirana upotreba tehnologije“, „Online i offline stilovi komuniciranja – kako prevazići komunikacijiski šum i stvoriti bezjedno online okruženje“, „Kako se zaštiti od online prevara?“, „Šta znači „privatno“ na internetu?“ i „Lažne vijesti“.

Publikacija je realizovana u okviru projekta „Bezbjednost na internetu u doba pandemije COVID-a-19“, koji realizuje Digitalizuj.Me, uz podršku UNICEF-a i Telenora. Imajući u vidu da se sve više društvenih aktivnosti seli u online okruženje, projekat ima za cilj da, kroz niz edukativnih programa i sadržaja, podigne svijest o rizicima na internetu i pruži adolescentima znanja i vještine neophodne za sigurno korišćenje tehnologije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *