Irak i Saudijska Arabija otvorile granični prelaz nakon tri decenije

Dodajte komentar

Irak i Saudijska Arabija ponovo su danas, poslije tri decenije, otvorili granični prelaz Arar za trgovinu između ove dvije zemlje, saopštile su iračke vlasti.

Granični prelaz Arar zatvoren je devedesetih godina prošlog vijeka nakon iračke invazije na Kuvajt, poslije čega je Rijad prekinuo sve odnose sa Irakom. Prelaz je bio zatvoren, što je ukazivalo na zategnutost odnosa Rijada i Bagdada uprkos promjenama administracija.

Međutim, diplomatski odnosi su obnovljeni 2015. godine nakon nekoliko susreta na višem nivou, što je prvo dovelo do otvaranja saudijske Ambasade u Bagdadu. Tokom 2017. godine formiran je Savjet za koordinaciju radi poboljšanja odnosa.

Analitičari navode da ponovno otvaranje graničnog prelaza Arar predstavlja ključni korak ka učvršćenju odnosa i produbljenju ekonomske saradnje Iraka i Saudijske Arabije. Prelaz je prethodno otvaran samo jednom godišnje radi prelaska hodočasnika na putu u Meku.

Irački zvaničnici izrazili su nadu da će ponovno otvaranje prelaza Arar, koji se nalazi južno od iračkog grada An Nuhaiba u provinciji Anbar, na zapadu Iraka, ojačati trgovinsku aktivnost i pružiti podstrek privredi.

Poboljšanje odnosa sa Saudijskom Arabijom jedan je od ključnih elemenata iračkog premijera Mustafe Al Kadimija, koji je na vlast došao u maju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *