Bankrotirao Norwegian Air

Dodajte komentar

Kompanija Norwegian Air zatražila je zaštitu od svojih povjerilaca dok pokušava restrukturirati svoje poslovanje i preživjeti pandemiju koronavirusa.

Kompanija je u srijedu saopštila da je odlučila podnijeti zahtjev za sudsku zaštitu u Irskoj, gdje se nalazi njena imovina.

Ova procedura omogućava firmama da se zaštite od povjerilaca do 100 dana, što je grubi ekvivalent bankrotu, ili kako bismo mi rekli stečaju.

– Svrha procesa je smanjiti dug, povećati flotu i osigurati novi kapital – rekao je Norwegian Air.

Očekuje se da će postupak trajati do pet mjeseci, dodaje se.

– Traženje zaštite za reorganizaciju prema irskom zakonu odluka je koju smo donijeli kako bismo osigurali budućnost kompanije u korist naših zaposlenika, kupaca i investitora – rekao je izvršni direktor Jacob Schram.

Veliki pad vrijednosti dionica

– Naš je cilj sa našim dioničarima pronaći rješenja koja će nam omogućiti da postanemo finansijski jači i sigurniji zračni prevoznik – rekao je.

“Norwegian Air” je osnovan 1993. godine i započeo je brzu ekspanziju prije gotovo deset godina, nastojeći primijeniti poslovni model koji je uspostavio “Ryanair” u Evropi i jugozapadu Sjedinjenih Država za transatlantske letove.

Ali agresivna strategija rasta ostavila je ogromne dugove i malo prostora za manevrisanje kad su stvari krenule po zlu, prenosi BiznisInfo.ba.

Norwegian Air rekao je u srijedu da će i dalje održavati mrežu svojih ruta, koja je ozbiljno ograničena kao rezultat koronavirusa, a njegovim će se dionicama trgovati na berzi u Oslu. Dionice su ove godine izgubile više od 98 posto vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *