TOP 10 najskupljih gradova za život

Dodajte komentar

Cirih i Pariz smijenili su Singapur i Osaku na ljestvici najskupljih gradova za život jer je globalna ekonomska nesigurnost uslijed pandemije koronovirusa rezultirala jačanjem eura i švajcarskog franka. Kako stoji u najnovijem izvještaju „Worldwide Cost of Living Index“ koje je objavio The Economist Intelligence Unit (EIU), pandemija je uticala na promjene cijena dobara i usluga u 130 gradova svijeta, zaključno s oktobrom ove godine. Kao temeljno mjerilo za poređenje EIU je uzeo troškove života u New Yorku.

Prva tri mjesta s Cirihom i Parizom dijeli Hong Kong, a Singapur, koji je sada na 4. poziciji, svoj pad može zahvaliti pojeftinjenju troškova života uslijed značajnog odliva stranih radnika. Naime, broj stanovnika u Singapuru ove je godine pao, što je nezabilježeno od 2003. godine.

„Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala je slabljenje američkog dolara dok su zapadnoevropske i azijske valute ojačale, što je podiglo cijene dobara i usluga“, kazala je Upasana Dutt, direktorica istraživanja troškova života u EIU.

Kako je pojasnila, azijski gradovi proteklih su godina dominirali vrhom ljestvice najskupljih, no pandemija je promiješala ovogodišnji redoslijed.

Japanska Osaka ove godine dijeli 5. mjesto s Tel Avivom. Izvještaj navodi kako je u Osaki došlo do stagnacije cijena, a japanska vlada počela je i subvencionirati dio troškova života, poput javnog prevoza. Evropa među 10 najskupljih gradova ima još dva predstavnika, Ženevu na 7. poziciji koju dijeli s New Yorkom te Kopenhagen na 9. mjestu. Na začelju je Los Angeles.

U izvještaju stoji kako su cijene većine dobara i usluga u proteklih godina dana ostale na približno istim nivoima, no određene grupe posebno su snažno pogođene globalnom zdravstvenom krizom. To posebno važi za cijene odjeće koje su snažno pale uslijed smanjene potražnje. S druge strane, cijene hrane i vode u većini su posmatranih gradova zabilježile vrlo male oscilacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *