Prihodi EasyJeta pali više od 50 posto, očekuju snažan oporavak kada popuste mjere

Dodajte komentar

Prihod niskotarifnog avioprevoznika EasyJet pao je više od 50 posto od januara do kraja septembra ove godine, objavila je kompanija u utorak, objašnjavajući to pandemijom koronavirusa koja je zaustavila turističku industriju, uključujući putovanja.

Britanska kompanija očekuje promet letova od oko 20 posto planiranog kapaciteta tokom posljednja tri mjeseca 2020. godine.

EasyJet je za cijelu fiskalnu godinu 2020. prijavio prihod od 3 milijarde funti, što je pad od 52,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Broj putnika takođe je potonuo za 50 posto u istom periodu zbog boravka kod kuće, karantinskih pravila i drugih ograničenja povezanih s Covidom.

Kapaciteti kompanije takođe su se prepolovili u odnosu na godinu ranije, dok se faktor opterećenja (postotak sjedećih mjesta napunjenih putnicima) smanjio za 4,3 postotna boda.

Uprkos zabrinjavajućim poslovnim vremenima, izvršni direktor EasyJeta, Johan Lundgren, rekao je da je firma na putu da iskoristi fazu oporavka.

– Znamo i privlačnost prema našem brendu u smislu povjerenja koje stvara za kupce, a takođe smo svjesni i vrijednosti koju pružamo za novac. To jeste dobar temelj za oporavak, kada jednom dođe do njega – dodao je Lundgren za CNBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *