Da li je moralno da farmaceuti koji razvijaju vakcine protiv korone prodaju akcije?

Dodajte komentar

Direktori nekoliko američkih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv Kovida-19 zaradili su istovremeno na prodaji kompanijskih akcija više od 145 miliona dolara. Sada se pokrenulo pitanje da li se takvi potezi mogu smatrati moralnim u jeku jedne od najvećih zdravstvenih kriza u ljudskoj istoriji.

Na dan kada je američki farmaceutski gigant Fajzer objavio preliminarne podatke koji pokazuju da je njihova vakcina efikasna 90 odsto u sprečavanju zaraze korona virusom, izvršni direktor kompanije Albert Bourla je prodao kompanijske akcije u vrijednosti od 5,6 miliona dolara.

Potez nije nezakonit, ističu u Fajzeru, u skladu je s propisima koji dozvoljavaju direktorima da prodaju akcije kompanije po unaprijed utvrđenim pravilima, uz unaprijed dogovoren datum i cijenu, kako bi se izbjegla sumnja u trgovinu na osnovu „isajderskih“ informacija.

Cijena akcije skočila sa 19 na 90 dolara

Prema propisima koje je 2000. utvrdila Komisija za hartije od vrijednosti i tržište akcija (SEC), odluka o prodaji ne može se mijenjati u posljednji čas.

U skladu s ovim propisima, nekoliko direktora američke farmaceutske kompanije Moderna, proteklih mjeseci je prodalo akcije koje su vrijedjele preko 100 miliona dolara.

Moderna nije na tržište plasirala nijedan proizvod još od kada je osnovana 2010. godine, ali vlada u Vašingtonu se obavezala da će kompaniji platiti do 2,5 milijardi dolara ako se njena vakcina protiv Kovida-19 pokaže djelotvornom.

Kompanija je objavila da se vakcina pokazala efikasnom u 94,5 odsto slučajeva, a cijena njene pojedinačne akcije je skočila na 90 dolara. Početkom godine je iznosila svega 19 dolara.

Kako američka vlada najavi podršku, tako direktori krenu u prodaju akcija

Direktor kompanije Novavaks je, pak, prodao 18. avgusta akcije ove kompanije u ukupnoj vrijednosti od 4,2 milijarde dolara, tek nešto više od mjesec dana posle objave da će od vlade dobiti 1,6 milijardi dolara.

Od kada je zvanični Vašington odlučio 15. maja da će preuzeti ulogu koordinatora u nastojanjima da se razvije vakcina za Kovid-19, do kraja avgusta direktori pet farmaceutskih kompanija su zaradili na prodaji akcija više od 145 miliona dolara, izračunalo je američko nezavisno Udruženje poreskih obveznika.

Ne samo moralno, već i pravno upitno

Profesor Univerziteta u Pensilvaniji Danijel Tejlor smatra Fajzerovo i Modernino pozivanje na propise „pravno upitnim“.

„Postavlja se pitanje kakvim su informacijama raspolagali direktori u trenutku kada su isplanirali trgovinu?“, objašnjava Tejlor, koji prati velike farmaceutske kompanije od izbijanja epidemije.

Bourla je prema saopštenju Fajzera 19. avgusta samo potvrdio prodaju akcija koju je odobrio još u februaru, „isti broj, uz istu cijenu“.

Dan nakon toga, 20. avgusta, kompanija je objavila saopštenje u kojem je ocenila da su preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja „pozitivni“.

Gdje su se izgubile tolike priče o reputaciji?

Normalno je i poželjno podsticati direktore laboratorija da što prije razviju sigurnu i pouzdanu vakcinu, ističe Tejlor. Ali, dodaje, kada odluče da prodaju akcije, moraju da vode računa o ravnopravnoj utakmici, ne smeju koristiti prednost u odnosu na druge ulagače koju im garantuje bolja informisanost.

„Mislim da kompanije nisu shvatile da takva prodaja u trenutku kada broj slučajeva Kovida-19 naglo raste širom svijeta može naštetiti ugledu” objašnjava Tejlor.

Onemogućiti direktore da dođu u iskušenje

Profesor na Univerzitetu Kolorado, Bolder Bagat, specijalista za korporativno upravljanje, smatra da bi izvršnim direktorima trebalo zabraniti prodaju akcija sve dok od njihovog odlaska iz kompanije ne prođe godinu do dvije.

„Ako su uložili mnogo novca u akcije i opcije, željeće da podignu cijenu akcije što je više moguće, čak i ako to znači da neće podijeliti sve informacije s ostalim ulagačima”, objašnjava Bagat.

On smatra da bi odbori u kompanijama morali striktno da vode računa da direktori ne padnu u iskušenje. „O njihovim postupcima ne bi trebalo suditi isključivo po kriterijumu da li je nešto dozvoljeno zakonom“, ističe Bagat. „Posebno u ovom trenutku, kada ljudi od njih očekuju izuzetno visok nivo odgovornosti“.

Upozorenje, ali o istrazi ništa

Iako u SEC-u nisu htjeli da odgovore na pitanje agencije AFP da li su pokrenuli istragu o direktorima laboratorija koji su prodali akcije, njihov predsjedavajući Džej Klejton oštro ih je upozorio u maju da poštuju najbolju praksu.

„Zašto biste uopšte rizikovali da se neko pita da li ste uradili nešto neprimjereno?” upozorio je tada Klejton.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *