Zbog manjka padavina i korona krize profit EPCG samo 2,2 miliona eura

Dodajte komentar

“HE „Perućica” je u prvih devet mjeseci 2020. ostvarila proizvodnju od 347.048 MWh, što je 33 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda 2019. godine. HE „Piva” je u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 449.176 MWh, što je 16 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine”, saopštili “Vijestima” iz EPCG

Elektroprivreda Crne Gore je tokom devet mjeseci 2020. godine ostvarila profit u iznosu od 2,2 miliona eura, i on je bio čak za 87 odsto manji u odnosu na uporedni period prošle godine kada je iznosio 17 miliona eura.

Poslovni prihodi EPCG su, kako je saopšteno “Vijestima” iz te kompanije, za devet mjeseci 2002. realizovani u iznosu od 218.74 miliona eura, što je za 24.2 miliona eura manje u odnosu na isti period prošle godine, dok su poslovni rashodi iznosili 220 miliona eura, što je manje u odnosu na 2019. godinu za 8.5 miliona eura.

“Kao posljedica pandemije Covid-19, EPCG je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova. Novi koronavirus usporio je ekonomiju i negativno uticao na energetski sektor gdje je došlo do pada potrošnje električne nergije i nestabilnosti berzanskog trgovanja.Na rezultate poslovanja uticala je i izuzetno loša hidrološka situacija u prvih devet mjeseci”, istakli su iz nikšićke kompanije koja je najveći sistem u CG.

Kako su objasnili, deficit pаdаvinа značajno je uticao na poslovni rezultat kompanije.

“I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, jedan od glavnih faktora lošijeg rezultata u odnosu na prethodnu godinu jeste manja proizvodnja usljed lošije hidrologije. HE „Perućica” je u prvih devet

mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 347.048 MWh, što je 33 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda 2019. godine. HE „Piva” je u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 449.176 MWh, što je 16 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine”, dodali su iz EPCG.

U prvih devet mjeseci 2020 godine kompanija je ostvarila manje prihode od prodaje električne energije distributivnim potrošačima. Naime, u prvih devet mjeseci 2020. godine, distributivna potrošnja je iznosila 1.628 GWh, devet odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine što je doprinijelo manjim prihodima za 14.16 miliona eura.

“Dodatni trošak u odnosu na isti period prethodne godine EPCG je imala uvođenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou. U prvih devet mjeseci, EPCG je imala dodatni trošak u odnosu na prethodnu godinu po osnovu emisionih kredita CO2, kao i uvećane troškove akcize na ugalj u iznosu većem od osam miliona eura”, naveli su iz EPCG.

Sa 1.55 miliona subvencionisali skoro 20. 000 domaćinstava

I pored očekivanih rezultata, EPCG je, kako posebno napominju, kao društveno odgovorna kompanija, a usljed negativnog uticaja pandemije u ovom periodu, dodatno subvencionisala skoro 20.000 domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju, u iznosu od 1,55 miliona eura.

“Uz optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova investicioni ciklus kompanije sprovodi se, za sada, nesmetanom dinamikom uz sigurno snabdijevanje svih kupaca u Crnoj Gori”, zaključili su iz EPCG.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *