Tesla vrijedi više od Tojote, Diznija i Koka-Kole – akcije od decembra u S&P 500

Proizvođač električnih vozila Tesla, koji prema procjenama vrijedi sada više od Tojote, Diznija i Koka-Kole, ima tržišnu kapitalizaciju od skoro 387 milijardi dolara, izvještava portal CNN Biznis.

Da bi se kvalifikovala za ulazak u indeksnu korpu S&P 500, kompanija mora da ima sjedište u Sjedinjenim Državama, da kapitalizuje na tržištu najmanje 8,2 milijarde dolara, da bude visoko likvidna i da najmanje 50 posto njenih akcija bude dostupno javnosti na tržištu kapitala.

Uslov za uvrštenje je takođe da je kompanija iskazala pozitivan finansijski rezultat u posljednjem kvartalu i da je bila profitabilna tokom četiri uzastopna tromjesečja unazad.

Ova vijest je katapultirala akcije Tesle na trgovanju nakon zatvaranja berze. Za samo nekoliko minuta cijena Teslinih akcija je skočila za 12 posto, podižući tržišnu kapitalizaciju kompanije za 40 milijardi dolara.

Tesla je u oktobru prijavio najveći kvartalni profit do danas. U trećem tromjesečju je zaradio 874 miliona dolara, ne računajući vanredne stavke, što je za 156 procenata više u odnosu na prošlu godinu i peti uzastopni kvartalni rast kompanije.

Ovaj proizvođač električnih automobila, u vlasništvu Ilona Maska, zamijeniće jednu kompaniju u indeksu S&P 500, a informacije o tome čije će mesto zauzeti biće objavljene naknadno, naveli su iz kompanije S&P Global.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.