NLB Grupa ostvarila neto dobit od 104,6 milione eura

Dodajte komentar

Uprkos složenoj ekonomskoj situaciji u godini koju je obilježila pandemija COVID-19, NLB Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 104,6 miliona EUR.

U odnosu na uporedni period prošle godine, dobit Grupe je za 57,6 miliona EUR manja kao posljedica dodatnih umanjenja vrijednosti i rezervacija u iznosu od 50,2 miliona EUR.

“NLB Banka AD Podgorica takođe nastavlja trend stabilnog poslovanja i u periodu I-IX 2020. godine ostvarila je neto dobit u iznosu od 3,1 miliona EUR, uz rezultat prije rezervacija i poreza u iznosu od 8,1 miliona EUR”, saopšteno je iz banke.

NLB Banka bilježi rast u obimu kreditiranja u odnosu na isti period prethodne godine, što za rezultat ima porast kreditnog portfelja. Rast bruto kredita u prvih devet mjeseci 2020. godine je zabilježen u svim segmentima: stanovništvo bilježi rast od 6,9%; pravna lica 13,5%, a država 20,5%.

Iz NLB navode da je Banka uspjela da održi dobru likvidnosnu poziciju u odnosu na kraj prethodne godine, pa su pokazatelji likvidnosti iznad minimalno propisanih vrijednosti. Koeficijent adekvatnosti kapitala je značajno iznad zakonskog minimuma, te na 30.9.2020. godine iznosi 16,05%.

“U ovako izazovnom okruženju koje je novo za sve nas, ponosni smo što dokazujemo da smo sposobni, ne samo da održavamo sve svoje poslovne aktivnosti, već i da povećavamo nivo usluga i razumijevanja finansijskih potreba naših klijenata. Na raspolaganju smo 24/7 putem digitalnih kanala, kreiramo nove, povoljnije i lakše dostupne proizvode za prevazilaženje problema u otplati kredita, nastalih kao posljedica korona krize. Inicijativama poput „Okvira pomoći“ za dodjelu besplatnog reklamnog prostora za mikro i mala preduzeća koja su posebno pogođena pandemijom, te pružanjem mogućnosti našim klijentima da otvore svoju internet prodavnicu u roku od nekoliko minuta, pokazujemo brigu prema zajednici i stvaramo dodatnu vrijednost čak i u kriznoj situaciji”, istako je Martin Leberle, glavni izvršni direktor NLB Banke AD Podgorica.

On je zahvalio klijentima na poverenju i podršci, a zaposlenima na motivaciji i posvećenosti.

Izvještaj o poslovanju NLB Banke AD Podgorica za period I-IX 2020.godine, dostupan je na web stranici banke.

“NLB Grupa ostvaruje snažnu kapitalnu poziciju koja će biti važna za preuzimanje Komercijalne banke AD Beograd planirano za posljednji kvartal 2020. godine, u zavisnosti od dobijenih saglasnosti regulatora i uspješnog suočavanja sa posljedicama pandemije COVID-19”, navodi se u saopštenju NLB.

Dodatno, pozicija likvidnosti Grupe na kraju trećeg kvartala ostaje izuzetno jaka, dodaju.

„Kao što je bilo jasno već u proljeće, mjeseci koji su uslijedili pokazali su još jednom da se znanje, iskustvo, profesionalnost, odgovornost i konačno veličina finansijske grupacije kakva je NLB Grupa, mogu pokazati posebno učinkovitim u vrijeme krize i ekonomske hibernacije. Nastavili smo uspješno reagovati na pandemiju COVID-19, zadržavajući kao prioritet brigu o zdravlju naših zaposlenih i klijenata, kojima smo ponudili još širi spektar dostupnih digitalnih rješenja 24/7 (24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji), istovremeno pružajući gotovinske usluge u filijalama. Tokom krize s koronavirusom kontinuirano smo podržavali naše kupce nudeći moratorijume (1,7 milijardi eura) i značajne linije likvidnosti, podržavajući domaća poduzeća i domaćinstva”, rezimirao je aktivnosti Grupe zaključno sa trećim kvartalom predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

„Izgledi za budućnost ostaju neizvjesni, budući da je drugi talas epidemije donio niz novih mjera, ograničavajući time javni život, potrošnju i mnoge poslovne aktivnosti, međutim, nastavićemo da pružamo podršku klijentima, nudeći im relevantna rješenja u svakoj situaciji kako bi im pomogli da budu spremni – za sve što dolazi”, zaključio je Brodnjak.

Brodnjak je na posljednjoj sjednici Nadzornog Odbora dobio novi petogodišnji mandat na čelu NLB Grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *