Uskoro sa ličnom kartom preko granica u regionu

Dodajte komentar

Prema Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama zemalja u regionu trebalo bi da budu uspostavljeni “zeleni koridori”.

Oni će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana sedmično.

Kako prenosi portal Nezavisne, BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija trebalo bi da dogovore i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure, kao i da u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom.

Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hiruge, a kasnije i sve ostale diplome.

Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine trebalo bi da budu uspostavljena saradnja tijela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić kaže da će to najviše zavisiti od carina, koje su još u starom sistemu i ne pristaju na promjene.

“Ranije je isto bilo pokušaja, ali uvek oni usporavaju i nešto za šta im treba 10 dana da urade i da se prilagode traže rok od godinu dana. Kod njih, što zbog korupcije, što zbog drugih stvari, nema spremnosti da se ubrzaju procedure”, rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, rokovi koji su postavljeni akcionim planom dosta su realni jer je iza tih rokova na određeni način stala Evropska unija, koja će vjerovatno insistirati na tome.

Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da bude jedinstveno tržište, a te godine zemlje bi trebalo da dođu do toga da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet, a do kraja 2023. godine da se 5G mrežom pokriju glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

EIB već mobilisao milijardu eura

Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je da je u okviru svog finansijskog paketa vrijednog 1,7 milijardi eura za podršku oporavku zapadnog Balkana od posljedica panedmije već mobilisala više od milijardu eura.

EIB pozdravlja spremnost lidera zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, a u okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnom i održivim modelima ekonomije zasnovanim na znanju.

Verner Hojer, predsjednik EIB-a, rekao je da je glavni cilj Berlinskog procesa da omogući više investicija u zapadni Balkan, a EIB je spreman da doprinese kroz podršku Ekonomskom investicionom planu.

“Inicijativa za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koja je najavljena dobar je primjer kako region može da ubrza reforme i poboljša ekonomski ambijent”, rekao je Hojer.

Izvor: Nezavisne.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *