Saudi Aramco angažovala banke radi izdavanja više serija obveznica

Dodajte komentar

Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramco saopštila je danas da je angažovala grupu banaka radi izdavanja više serija obveznica denominovanih u američkim dolarima, u nastojanju da dođe do gotovinskih sredstava zbog pada cijena nafte.

Zemlje Persijskog zaliva su pojačale aktivnost na međunarodnim tržištima duga kako bi ojačale svoje finansije pogođene nižim cijenama nafte i krizom korona virusa, pri čemu su njihove emisije dužničkih hartija tokom ove godine premašile 100 milijardi dolara, što je iznad lanjskog rekorda, prenosi Rojters.

Aramco je objavio da je angažovao Goldman Saks, Siti, HSBC, JPMorgan, Morgan Stenli i NCB Kepital da već od danas organizuju prijavljivanje investitora uoči planirane transakcije.

Među ostalim bankama koje su uključene u ovaj posao su BNP Pariba, BOC Internešenel, Bank of Amerika Sekjuritis, Kredi Agrikol, Frst Abu Dabi Banka, Mizuho, MUFG, Sosijete Ženeral…

Saudijski naftni gigant, koji je debitovao na međunarodnim tržištima duga prošle godine kada je prikupio 12 milijardi dolara pri čemu je interesovanje investitora nadmašilo 100 milijardi dolara, nije precizirao obim najavljene emisije.

Planirala je ponuda obveznica sa rokovima dospjeća od tri, pet, 10, 30 i/ili 50 godina, zavisno od tržišnih uslova, navodi se u saopšgenju Aramka, pri čemu će vrijednost biti najmanje 500 miliona dolara po tranši.

Aramku je potrebna gotovina za isplatu 37,5 milijardi dolara dividende za drugu polovinu 2020. godine i za finansiranje svoje 69,1 milijardu dolara vrijedne kupovine 70-procentnog udjela u preduzeću Saudi Bejzik Indastris 2010. godine, koju će u otplaćivati u ratama do 2028.

Rejting agencija Fič revidirala je prošle nedelje izglede Aramka na negativne sa stabilnih, dan nakon slične odluke za suvereni investicioni fond Saudijske Arabije, koji ima kontrolni udio u naftnom gigantu.

Aramco je ranije ovog mjeseca izvijestio o padu neto dobiti u trećem kvartalu za 44,6 odsto, pri čemu je pandemija nastavila da guši potražnju i da pritiska cijene sirove nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *