Podgorička i CKB 11. decembra postaju jedna banka

Spajanje Podgoričke banke, nekadašnje Societe Generale Montenegro, sa Crnogorskom komercijalnom (CKB) biće konačno 11. decembra, saopšteno je Dnevnim novinama iz obje finansijske institucije.

Od tog momenta, kako su naveli, integrisana banka će poslovati pod nazivom Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica, Member of OTP Group.

Projekat spajanja CKB i Podgoričke banke napreduje planiranom dinamikom i očekujemo da će se 11. decembra, nakon skoro godinu i po organizacionih, razvojnih i poslovnih aktivnosti, Podgorička banka pripojiti CKB”, rekli su iz obje banke.

Projekat spajanja traje od jula prošle godine kada je CKB, članica mađarskog OTP-a, kupila 90,56 odsto akcija Societea. Nakon toga, Societe je promijenila ime u Podgorička banka.

ZAMJENSKI RAČUN OTVARA SE U CKB

Na pitanje našeg lista šta će se desiti sa žiro računima, stanjem depozita i kreditnim zaduženjima klijenata Podgoričke banke nakon njenog gašenja, u CKB-u ističu da će u svemu postupati u skladu sa ugovorima o korišćenju kreditnih proizvoda i depozita koje su klijenti zaključili sa Podgoričkom bankom.

Svim klijentima koji u Podgoričkoj banci imaju transakcioni račun, banka je poslala pismo ponudu za otvaranje transakcionog računa, odnosno obavještenje o promjenama brojeva transakcionih računa. Novi brojevi računa u CKB, koji će zamijeniti postojeće račune u Podgoričkoj banci, biće važeći od momenta spajanja banaka“, ukazali su predstavnici banaka.

Oni su dodali da klijenti Podgoričke banke, koji nijesu dobili pismo ponude, treba da posjete ličnog bankara koji će ih informisati o novom broju transakcionog računa u CKB-u.

Klijenti imaju pravo da odbiju otvaranje zamjenskog računa u CKB, u roku od 15 dana od prijema te ponude”, ukazali su u Podgoričkoj banci.

UPLATE ĆE SE PREUSMJERAVATI

U CKB-u napominju da će godinu nakon pravnog spajanja banaka, uplate izvršene na postojeće račune u Podgoričkoj banci biti prihvaćene, a uplaćena sredstva preusmjerena na novootvorene račune u CKB-u.

“Ipak, molimo klijente da na vrijeme obavijeste poslodavce i uplatioce o novom broju računa”, naglasili su u CKB-u.

Kada je riječ o uplatama penzija, banka će umjesto penzionera obavijestiti Fond PIO o novim brojevima njihovih računa. Saglasnost na to moraju potpisati klijenti penzioneri u nekoj od filijala Podgoričke banke.

“Posmatrajući podatke o broju računa u kontekstu odredbi Zakona o bankama koje utvrđuju pojam bankarske tajne, banka bez izričite pisane saglasnosti klijenta ne smije dostavljati podatke o njegovom transakcionom računu trećim licima pa je zbog toga potrebno da klijenti penzioneri prethodno potpišu saglasnost za to, u filijali Podgoričke banke”, objasnili su u banci.

OTPREMNINE ZA 200 RADNIKA

Gašenjem Podgoričke i njenim stapanjem sa CKB-om, kako tvrde predstavnici OTP-a, neće doći do otpuštanja radnika.

“CKB banka je još krajem prošle godine najavila da će u budućoj banci raditi oko 530 zaposlenih. Potvrda da je banka tom projektu pristupila ozbiljno, savjesno i profesionalno leži i u činjenici da ovaj plan nije mijenjan i da će se banka pridržavati najavljenog. U cilju profesionalnog i krajnje transparentnog načina rješavanja pitanja optimizacije broja zaposlenih, tom projektu smo pristupili strateški, i možemo saopštiti da će do 200 radnika biti u prilici da ostvari prava iz kolektivnih ugovora obje banke i dobije odgovarajuće otpremnine. Većina tih kolega ostaće zaposleno u banci sve do momenta spajanja banaka”, zaključili su u CKB-u, prenose Dnevne novine.

DOBIJAJU 35 FILIJALA

Brojne filijale Podgoričke banke, kako su kazali u CKB-u, biće zadržane u okviru nove CKB mreže.

“Nakon spajanja, osnažena CKB će imati 35 filijala, što je više nego ranije. U većim gradovima biće zadržane filijale na dvjema lokacijama. Banka će se u skladu sa mogućnostima potruditi da klijentima u manjim sredinama omogući korišćenje elektronskog i mobilnog bankarstva i raspoložive digitalne kanale kako bi brzo i jednostavno mogli obavljati finansijske transakcije i svakodnevno poslovanje. CKB će u okviru mreže ponuditi i 115 bankomata, više nego što je imala u prethodnom periodu”, precizirali su CKB-u.

Check Also

Rekordni profit BP u 2022. primakao se blizu 28 milijardi dolara

Naftni gigant British Petroleum (BP) udvostručio je profit tokom 2022. godine, a rekordna zarada posljedica …

Leave a Reply

Your email address will not be published.