Na crnom tržištu cvjeta prodaja lažnih rezultata PCR testova

Dodajte komentar

Kako širom svijeta broj novih slučajeva korona virusa raste, mnoge zemlje sada zahtijevaju negativne rezultate testa za prelazak granice, pa tako mnogi turisti kupuju lažne testove kako bi zaobišli ova pravila, piše Vašington post.

Praksa falsifikovanja ili kupovine lažnih rezultata pojavila se na destinacijama širom svijeta, sa slučajevima izmanipulisanih rezultata u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a ljetos je to bio slučaj i u Srbiji.

Prošle nedjelje su francuski zvaničnici uhapsili grupu falsifikatora koji su prodavali lažne negativne rezltate na pariskom aerodromu Šarl de Gol.

Prema agenciji Associated Press, grupa je tražila 180 do 360 dolara (150 do 300 eura) za digitalne potvrde negativnog rezultata.

Lažne potvrde čuvane su na mobilnim telefonima i imale su ime medicinske laboratorije koja se nalazila u Parizu.

Policija u Brazilu nedavno je uhapsila četvoricu domaćih putnika koji su falsifikovali testove na korona virus kako bi posjetili ostrvo Fernando de Noronjaa privatnim avionom.

Britanska štampa navodi da se praksa pojavila i u Engleskoj.

Lankašir telegraf je izvijestio da je razgovarao sa jednim čovjekom koji je preuzeo negativni test na korona virus svog prijatelja, odštampao ga i koristio za međunarodna putovanja.

U Srbiji je ljetos uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su izrađivali lažne rezultate PCR testova za korona virus i druge isprave, koje su prodavali za od 100 do 800 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *