Kako štednja može ublažiti nostalgiju za putovanjima?

Dodajte komentar

Obraduje li i vas zvuk aviona i da li sa čežnjom gledate nebo prošarano bjeličastim tragovima? Čini li vam se kako je prošla čitava vječnost od posljednjeg puta kada ste sa nestrpljenjem čekali da uplovite u uzbudljivu avanturu zvanu istraživanje novih kultura, predjela, znamenitosti i gastronomije jednog podneblja?

Najljepše je sa svakim eurom ostavljenim sa strane zamisliti i poželjeti da se situacija koja je čitavom čovječanstvu poremetila svakodnevne tokove života što prije smiri i da pasoš opet dobije svoju pravu funkciju.

Ako o ovome budete razgovarali sa našom Sveznalicom, velike su šanse da ćete čuti glasan smijeh, koji objašnjava asocijacijom na prijateljicu koja je čitavo ljeto provela upotrebljavajući pasoš kao podmetač za čašu, čisto da ne bi zaboravila kako je to koristiti ovaj identifikacioni dokument. Nakon toga će vam reći kako je lijepo sjetiti se lisabonskog fada, koji ste slušali prošle godine u ovo doba, noćnog provoda u Berlinu, za koji su vam četiri noći bile malo, ličnog uvjeravanja u to da Firenca sa razlogom nosi epitet svjetske prestonice umjetnosti, kao i onih dana kada ste pokušavali da utvrdite gdje se u Barseloni služi najbolja sangrija.

Lijepo jeste, ali ne vrijedi tugovati. Najljepše je sa svakim eurom ostavljenim sa strane zamisliti i poželjeti da se situacija koja je čitavom čovječanstvu poremetila svakodnevne tokove života što prije smiri i da pasoš opet dobije svoju pravu funkciju.

Kako postati i ostati motivisan i istrajan?

Ukoliko pripadate nezanemarljivom broju ljudi koji ne mogu da štede ukoliko pred sobom nemaju jasno ograničen vremenski period tokom kojeg će stavljati novac sa strane, nakon čega će ušteđevinu potrošiti na ostvarenje sna, u ovom slučaju putovanja, možda vam može pomoći ako razmislite o sljedećem.

Ove godine ćemo najvjerovatnije novogodišnje praznike provesti kod kuće. Vrlo izvjesno je i da od skijanja u inostranstvu nema ništa za ovu sezonu. Na sreću, tu su naše planine i sklijališta, pa će se to nadomjestiti. Jedna briga manje, a vremena više da se posvetimo planu štednje. Za početak razmislite koliko novca biste utrošili na putovanje i skijanje u inostranstvu, a koliko ćete odvojiti za odmor u našoj zemlji. Razliku zapišite na papir. Ukoliko niste u mogućnosti da sav iznos odmah stavite sa strane, onda to učinite makar za jedan dio, a za ostatak napravite plan, tako da svakog narednog mjeseca odvajate jedan isti, fiksni iznos za ovu namjenu.

Godina se okrene začas i već sljedeće možete biti na destinaciji o kojoj maštate, a do tada štedni fond možete uvećati na razne načine.

Godina se okrene začas i već sljedeće možete biti na destinaciji o kojoj maštate, a do tada štedni fond možete uvećati i na još neke načine. Na primjer, ukoliko vas čeka kupovina zimske jakne i obuće, odredite budžet koji ste spremni da izdvojite za to. Trudite se da ga ne prekoračite, a ako prođete jeftinije, ostatak novca iz budžeta opredijeljenog za kupovinu ostavite sa strane. Takođe, dio novca koji dobijete na poklon, po osnovu bonusa ili iznenadnih priliva, usmjerite na štednju za putovanje.

Planiranjem budućeg putovanja do još veće motivacije i uštede

Planirajte putovanje kao da ćete na njega poći za mjesec dana. Zapišite koliko novca je potrebno izdvojiti za povratnu kartu, smještaj i transfere u oba pravca, koje su cijene ulaznica za muzeje, galerije i obilazak svih znamenitosti koje želite posjetiti, te koliko sredstava bi bilo potrebno odvojiti za prevoz tokom boravka na destinaciji, za hranu, piće i suvenire. Tome dodajte dio novca koji ćete ponijeti da vam se nađe „za svaki slučaj“. Dobićete ukupne okvirne troškove putovanja.

Ne zaboravite da ste već isplanirali na koji način ćete uštedjeti razliku između putovanja na koje biste išli ove godine i zimovanja kod kuće. Ostalo je da od ukupnih troškova oduzmete razliku i dobićete dodatni iznos koji je potrebno uštedjeti, a koji ćete zatim rasporediti na naredne mjesece. Na ovaj način ćete dobiti ukupni iznos koji treba uštedjeti, ali i vaš lični plan štednje, kojeg ćete se pridržavati u periodu koji slijedi.

Dok ne dođe vrijeme za putovanje…

Mnoge od nas „ne drži mjesto“ i rado bismo se zaputili negdje, bilo gdje, makar da se uvjerimo da nismo zaboravili kako je govoriti strani jezik sa lokalnim stanovništvom u nepoznatoj zemlji, pješačiti i po desetine kilometara dnevno u društvu Google mape i otkrivati tajne svjetskih kuhinja. Ipak, ne zaboravite da zdravlje uvijek treba da nam bude prioritet i da sada, možda više nego ikada, vrijedi ona stara „Strpljen – spašen“.

Čitajte putopise, gledajte serije i filmove, pripremajte hranu i piće karakteristične za određeno podneblje, a možete pronaći i onlajn kurs jezika koji se govori u zemlji koju želite da posjetite.

Svoju želju za putovanjima donekle možete nadomjestiti čitanjem putopisa, gledanjem serija i filmova, među kojima nam prvi padaju na pamet lagani i opuštajući „Ponoć u Parizu“, „Ljubav u Barseloni“ i „Jedi, moli, voli“, u kojem, po mišljenju mnogih, neprevaziđena Džulija Roberts otkriva Italiju, Indiju i Bali. Doživljaj upotpunite tako što ćete sami pripremiti hranu i piće specifičnе za mjesto radnje filma, a ako želite, možete pronaći i onlajn kurs jezika koji se govori u zemlji koju želite da posjetite.

Sigurni smo u to da će vam pasti na pamet još mnogo ideja zbog kojih ćete odmah u mislima biti tamo gdje ćete se i fizički naći prvom prilikom. Zato štedite, a ako poželite da to bude u banci koja ima dugu tradiciju i pruža vam sigurnost, upoznajte našu posebnu ponudu.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *