Japan izašao iz recesije

Japanska ekonomija porasla je u razdoblju od jula do oktobra 21,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, saopštila je vlada u ponedjeljak, objavivši izlazak iz 12-mjesečne recesije.Ekonomija se snažno oporavila budući da su se poslovne aktivnosti ponovno pokrenule uprkos pandemiji Covid-19 i jednomjesečnom vanrednom stanju.

U razdoblju od marta do juna aktivnosti su potonule rekordnih 28,8 posto.

Potrošnja je poskočila u razdoblju od jula do oktobra 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonula 8,1 posto, navodi se u vladinom saopštenju.

Loša je vijest pad ulaganja kompanija, za 3,4 posto, drugo tromjesečje zaredom. Izvoz je porastao sedam posto, nakon 17,4-postotnog potonuća u prethodnom tromjesečju. Uvoz se pak smanjio 9,8 posto. U razdoblju od marta do juna porastao je 2,2 posto.

Ekonomiju je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) u septembru prošle godine, s osam na 10 posto.

Check Also

Skupština arhivira 49 predloga odlazeće Vlade među među kojima su i predlozi o izmjenama i dopunama zakona o sanaciji banaka

U skupštinskoj proceduri nalazi se 49 akata (predlozi zakona, izmjena i dopuna postojećih rješenja, predlozi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *