Honda prva s dozvolom za prodaju autonomnih vozila trećeg nivoa

Dodajte komentar

Japanski proizvođač automobila Honda prvi je na svijetu dobio dozvolu za prodaju autonomnih vozila trećeg nivoa, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Takva vozila, koja će se zasad moći prodavati samo u Japanu, sposobna su nadzirati promet s visokim stepenom autonomije i saobraćati u svakodnevnom saobraćaju.

Ljestvica autonomije vozila ima pet nivoa, a peti predstavlja potpuno autonomno vozilo koje ni u kojem slučaju ne treba pomoć vozača. Vozila trećeg nivoa, koja bi Honda trebala poslati na japanske puteve do kraja marta sljedeće godine, moći će, na primjer, voziti autoputem s gustim saobraćajem.

Prvo vozilo s takvim automatskim sistemom vožnje bit će Honda Legend limuzina. S njim na čelu, Honda bi mogla postati prvi svjetski proizvođač automobila koji masovno proizvodi autonomna vozila trećeg nivoa.

Neke druge marke brzo napreduju u razvoju autonomnih vozila, ali problem je uglavnom u zakonskim ograničenjima. Trenutno samo nekoliko zemalja dozvoljava prodaju i vožnju takvih vozila.

Prema mnogim automobilskim novinarima, prelazak na autonomna vozila trećeg nivoa predstavlja ključni proboj koji će u velikoj mjeri ubrzati dalji razvoj. Prvi čovjek američkog proizvođača električnih automobila Tesla, koji takođe žuri s razvojem samovozećih vozila, čak je najavio da će peti nivo autonomije na tržištu biti “vrlo brzo”.

U takvom automobilu, na primjer, osoba je mogla spavati ili gledati film dok bi se automobil vozio i potpuno sam reagovao na prometnu situaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *