Vakcina kao globalni logistički izazov

Dodajte komentar

Dva skladišta veličine fudbalskog terena, nakrcana stotinama velikih zamrzivača – jedno u gradu Kalamazu u Mičigenu, drugo u belgijskom Pursu – biće u središtu ogromnog poduhvata svetske distribucije vakcine za korona virus, koju su razvili američki farmaceutski gigant Pfizer i nemačka biotehnološka firma BioNTech.

Čim su dve kompanije objavile da je njihova vakcina pokazala preko 90% uspešnosti, bez ozbiljnih nuspojava, države sveta bacile su se na pripreme za preparat koji se mora čuvati na -70 stepeni Celzijusa. Vesti su podstakle nadu u povratak normalnom životu, uz oporavak berzi, ali se pažnja sada okreće praktičnim pitanjima brze dostave vakcine stanovništvu širom sveta, posebno rizičnim grupama kojima je najpotrebnija.

Nik Dojl, generalni direktor konsultantske firme Kroll, kaže: „Biće to ogroman izazov. Treba se postarati za stanovništvo širom sveta. Za siromašnije zemlje, posebno u supsaharskoj Africi, Južnoj Americi i Aziji, biće ovo vrlo težak zadatak.“

Matšidiso Moeti, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (STO) za Afriku, kaže da vesti o razvoju vakcine jesu uzbudljive, ali da „one ujedno najavljuju ozbiljan problem za održanje hladnog lanca dostave u afričkim državama.“

Tobi Piters, profesor ekonomije hlađenja na Univerzitetu u Birmingemu, potvrđuje takve ocene i dodaje: „Problem je posebno akutan na globalnom jugu, gde mnoga ruralna naselja nemaju frižidere ni za obične vakcine.“

Pošto su prikupili dodatne podatke iz kliničkih testova, Pfizer i BioNTech nameravaju da ovog meseca zatraže hitno odobrenje vakcine od američkog i drugih regulatora, pa se početak distribucije očekuje već u decembru.

Stotinu miliona doza vakcine namenjeno je Sjedinjenim Državama, 200 miliona Evropskoj uniji i 40 miliona Ujedinjenom kraljevstvu. Zemlje u Južnoj Americi i azijsko-pacifičkom regionu takođe su unapred naručile vakcinu. Pfizer planira da svetu obezbedi još 50 miliona doza do kraja ove godine, te još milijardu i 300 miliona doza naredne godine.

U centrima koji se nalaze u Kalamazuu i Pursu već se prave stotine hiljada doza vakcine. Druge „farme frižidera“ u Plezant veliju u Viskonsinu i u Karlsrueu u Nemačkoj spremne su da pruže dodatni prostor za skladištenje.

Odatle će se vakcine transportovati u kutijama veličine kofera, ispunjenim suvim ledom (čvrst ugljen dioksid) po specijalnom Pfizerovom dizajnu. U svakoj od tih kutija za više upotreba može da stoji između 1.000 i 5.000 doza na ultra-niskim temperaturama i do 10 dana. Iz Pfizera kažu da se na temperaturama između 2 i 8 stepeni Celzijusa njihova vakcina može čuvati do 5 dana.

Kutije koje se prate preko GPS-a, omogućiće Pfizeru da brzo transportuje vakcinu: kompanija očekuje dnevni promet od ukupno 24 kamiona iz Kalamazua i Pursa ka aerodromima, sa oko 7,6 miliona doza na dan.

Logističke kompanije UPSFedEx i DHL takođe se spremaju za transport vakcina kojima je potrebno ledeno skladištenje. UPS je izgradio dve farme frižidera, u Holandiji i SAD, gde se može smestiti ukupno 600 zamrzivača za 48.000 doza vakcina na temperaturama i do -80C. DHL je takođe otvorio novo hladno skladište u Indijanapolisu, dok je FedEx nabavio dodatne zamrzivače i hladnjače.

Nemačka planira da uspostavi 60 posebnih centara za vakcinaciju koji će biti opremljeni frižiderima za vrlo niske temperature. Britansko ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite kaže da je klinikama za opštu lekarsku praksu obezbedilo dodatnih 150 miliona funti, kao podršku početku vakcinacije u narednim mesecima.

Pojedine vakcine za korona virus koje su još u razvoju ne moraju da se skladište na jako niskim temperaturama, uključujući i onu na kojoj radi američka Moderna, koja se može držati na -20 stepeni Celzijusa, što je u rangu kućnih zamrzivača.

Očekuje se da će vakcine koje razvijaju Johnson & Johnson u SAD, AstraZeneca u partnerstvu sa Univerzitetom Oksford, kao i francuski Sanofi i britanska farmaceutska firma GlaxoSmithKline, moći da se skladište i transportuju bez potrebe za zamrzavanjem.

Đijan Gandi iz Unicefovog odeljenja za snabdevanje, najvećeg kupca vakcina na svetu, kaže da su Unicef i STO proteklih godina nabavili više od 40.000 frižidera za skladištenje vakcina u zemljama sa niskim primanjima, većinom u Africi. Unicef je takođe kupio na stotine miliona špriceva i čuva ih u svojim stovarištima, spremne za transport čim vakcine za kovid-19 budu dostupne.

Kovaks – savez vlada, globalnih zdravstvenih organizacija i kompanija – namerava da isporuči dve milijarde doza vakcine za korona virus širom sveta do kraja 2021.

Julia Kollewe, The Guardian, 10.11.2020.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 12.11.2020.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *