Otkriven BMW iX, futuristički električni SUV (video)

Dodajte komentar

U sklopu svojeg online događanja #NEXTGen na kojem su predstavili svoju viziju električne mobilnosti za bližu i dalju budućnost, bavarski je proizvođač otkrio svoj novi adut – potpuno električni SUV modernog dizajna s vrlo ambicioznim tehnologijama i karakteristikama koje ga pozicioniraju u vrh ponude kad je riječ o vozilima ne tako daleke budućnosti.

Koncept ranije poznat kao BMW Vision iNext ove je srijede dobio i zvaničnu najavu i verziju koja će se naći u serijskoj proizvodnji već u drugoj polovini sljedeće godine. Ime upravo predstavljenog futurističkog i atraktivnog električnog SUV-a je BMW iX. Zasnovan je na platformi bavarske kompanije posebno osmišljenoj za električna vozila, a spoljnim izgledom dramatično se razlikuje od klasičnih BMW-ovih SUV-ova. Ipak, zadržava siluetu prednjih “bubrega” pa i dalje ima nepogrešivi karakter ove marke, piše Autonet.

Ovdje se radi o prilično velikom vozilu – dug je kao model X5, visok kao X7, na točkovima koji su veličine kao kod modela X7. Diči se električnim pogonom s dva motora ukupne snage 500 KS, dometom s jednim punjenjem baterija (kapaciteta 100 kWh) od čak 600 kilometara (WLTP ciklus), te ubrzanjem od 0 do 100 km/h za tek nešto manje od 5 sekundi. Brzo DC punjenje trebalo bi mu baterije nadopuniti do 70% kapaciteta za 40 minuta, a samo 10 minuta na punjaču dodaće mu oko 120 kilometara dometa.

Ipak, uprkos atraktivnom spoljnjem izgledu i vrhunskim specifikacijama, BMW naglasak ovdje stavlja na udobnosti i interakciji s putnicima. Unutrašnjost je posebno osmišljena da bude ugodna oku i na dodir, pa su tako u tkaninom presvučene površine integrisane futurističke touchscreen komande kakve još nismo vidjeli niti na jednom vozilu. Cijela upravljačka ploča i središnja konzola dizajnirane su iznova, s velikim ekranima prilagođenima autonomnoj vožnji – čime će iX takođe biti opremljen jednom kad se pojavi na tržištu.

Proizvodnja će započeti, kako smo već spomenuli, za oko godinu dana u BMW-ovoj fabrici u Dingolfingu. Iako zvanične informacije nema, šuška se da bi početna cijena mogla biti oko 100.000 dolara ili eura. Dio je ovo velike BMW-ove inicijative elektrifikacije u kojoj do kraja sljedeće godine planiraju na putevima imati preko milion automobila s nekim oblikom električnog pogona. Trenutno u ukupnoj prodaji njihove grupacije (uključujući Mini) modeli “sa strujom” drže oko 13% udjela, a očekuje se da do kraja desetljeća svaki drugi BMW i Mini bude na struju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *