Neto dobit NLB-a pala 36%, Brodnjaku novi mandat

Dodajte komentar

Neto dobit NLB Grupe u prvih devet mjeseci dostigla je 104,6 miliona eura, što je 36% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad je posljedica dodatnih umanjenja vrijednosti i rezervisanja u iznosu od 50,2 miliona eura. Nakon razgovora o rezultatima, Nadzorni odbor imenovao je Blaža Brodnjaka predsjednikom Uprave na još pet godina.

“Nakon svjedočenja hibernaciji privrede u prvoj polovini godine zbog pandemije covida-19 i posljedičnog prestanka javnog života i ekonomije, smanjenja zaraza i ukidanja mjera suzbijanja epidemije u ljetnim mjesecima NLB objavljuje objavu poslovnih rezultata.

Tako je NLB Grupa zabilježila normalizaciju prihoda, koja je dostigla nivo kao prije epidemije. Neto dobit pala je za jedan posto na 383,3 miliona eura u prvih devet mjeseci, dok je dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervisanja pala za dva posto na 167 miliona eura.

Uz Brodnjaka, koji je odgovoran za bankarstvo sa stanovništvom, privatno bankarstvo i korporativno bankarstvo, Nadzorni odbor dao je novi mandat i Archibalu Kremseru, koji je odgovoran za finansijsko poslovanje, i Andreasu Burkhardtu, odgovornm za rizike. Četvrti član, Petr Brunclik, pridružio se odboru u maju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *