Hrvatska planira da uveća kapital Croatia Airlinesa za 46 miliona eura

Dodajte komentar

Avioprevoznik Croatia Airlines saopštio je u četvrtak da vlada planira u cijelosti upisati planirano novo izdanje dionica od 350 miliona kuna (46 miliona eura) koje će povećati kapital kompanije na 628 miliona kuna.

Predloženo povećanje kapitala putem novog izdanja dionica na dnevnom je redu skupštine dioničara zakazane za 14. decembar, navodi se u saopštenju Croatia Airlinesa.

Cilj transakcije je vratiti kapital i rezerve kompanije na nivo s kraja 2019. godine, prije nego što je pandemija Covid-19 pogodila poslovanje aviokompanije.

– Ovo je jedna od primjenjivih mjera finansijske podrške Republike Hrvatske koja se temelji na dokumentu Evropske komisije koji definiše Privremeni okvir za mjere državne podrške ekonomiji u trenutnoj pandemiji Covid-19, naveo je Croatia Airlines.

Kompanija planira da izda 35 miliona novih dionica po nominalnoj vrijednosti od 10 kuna. Trenutno vlada kontroliše udio od gotovo 99% u hrvatskom nacionalnom privozniku.

Croatia Airlines saopštila  je ranije ovog mjeseca da se njegov konsolidovani neto gubitak povećao na 244 miliona kuna za devet mjeseci 2020. godine, sa 48 miliona kuna u istom razdoblju 2019., kao rezultat krize s koronavirusom. U periodu januar-septembr kompanija je prevezla 533.000 putnika, što je znatno manje u odnosu na 1,7 miliona godinu ranije.

U martu je Ministarstvo saobraćaja saopštilo  da stavlja na čekanje postupak odabira strateškog partnera za planiranu dokapitalizaciju Croatia Airlinesa zbog uticaja izbijanja koronavirusa na avionsku industriju.

U decembru je Croatia Airlines saopštio da je dobilo dvije neobavezujuće ponude za dokapitalizaciju, ali nije imenovala kandidate. Lokalni mediji izvještavali su u to vrijeme da su dva zainteresovana investitora grčki Aegean Airlines i španski Air Nostrum, a Aegean je posljedično potvrdio da je predao neobavezujuću ponudu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *