Azijska tržišta: Širenje koronavirusa spustilo indekse

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale, kao i juče na europskim tržištima i Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će dalje širenje koronavirusa u Evropi i SAD-u izazvati usporavanje oporavka ekonomije.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,25 posto, skliznuvši s rekorda iz 2018. godine

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Azijske berze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu i u Evropi, koje su bile pod pritiskom zbog daljeg širenja koronavirusa, što bi moglo usporiti oporavak ekonomije.

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali jer se u SAD-u nastavlja brzo širenje koronavirusa, a do primjene vakcine i normalizacije situacije proći će još neko vrijeme.

Dow Jones oslabio je 317 bodova ili 1,08 posto, na 29.080 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,0 posto, na 3.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 11.709 bodova.

Od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihova eksperimentalna vakcina protiv covida-19 učinkovito 90 posto, na tržištu je vladao optimizam, a cijene su dionica uglavnom rasle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *