Zagreb predstavio plan o konverziji kune u euro

Dodajte komentar

Hrvatska će uvesti euro 1. januara 2023. godine, a u roku od dvije sedmice kuna će prestati da bude valuta sa kojom je omogućeno poslovanje i plaćanje.

Konverzija kune u valute biće po fiksnom klursu od 7,53 kune za jedan euro, a banke neće naplaćivati troškove konverzije, sadržano je u Nacionalnom planu zamjene kune eurom koji je predstavila Vlada, a koji je pušten u javnu raspravu.

Hrvatska narodna banka mijenjaće novčanice kune bez vremenskog ograničenja, time da će se konverzija nakon šest meseci uvođenja eura naplaćivati. Kovani novac moći će se mijenjati tri godine od uvođenja eura.

Konverzija štednje građana u kunama automatski će se provesti u euro i to na sam dan uvođenja evropske valute u Hrvatskoj. Svi krediti koji su podignuti u kunama od tada će biti konvetovani u euro. Kako bi se izbjeglo da trgovci povećaju cijene u prvo će vrijeme morati da istaknu cijene i u kunama i u eurima kako bi se građani uvjerili da nije bilo zloupotreba.

U Hrvatskoj međutim postoji strah da će uvođenje eura dovesti do znatnijeg poskupljenja mnogih cijena, dok u vladi naglašavaju da se to neće dogoditi i da je vjerovatnije da će neke cijene pasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *